Tajna metro stanice Politehnika u Bukureštu

15 Jul 2015
879 pregleda

Stanica rumunskog metroa u blizini Politehničkog univerziteta i Fakulteta za novinarstvo u Bukureštu opterećena je sa relativno malo saobraćaja, ali i pored toga kroz nju dnevno prođe nekoliko hiljada ljudi. Neki od njih, naročito dobro obavešteni turisti, dođu samo da bi se divili neobičnom mermernom podu.

Tajna metro stanice Politehnika u Bukureštu

Od kada je postavljen, pod je izazivao pažnju zbog svoje lepote, ali i šara koje su dugo posmatrane samo kao zanimljive nesavršenosti apušenskog mermera. U vreme gradnje metroa, 1983. godine, niko nije znao da će stanovnici Bukurešta hodati po neprocenjivom arheološkom nasleđu, fosilima starim preko 80 miliona godina.

Mermer je donet sa Apušena, planinskog venca u zapadnom delu Rumunije koji pripada većem planinskom vencu Karpata. Najveći deo fosila koji se u njemu nalaze je iz grupe ruditnih organizama koji su živeli u okruženju plitke marine od kasnog doba jure do kasnog perioda krede. Apušenske planine su nastale tokom ovog perioda usled konvergencije mikroploča reke Tisa i oblasti Dakije. Kako su se ploče sudarale, planina je izranjala iz vode noseći sve životinje u plitke vode. Milionima godina njihova tela i skeleti su pretvarani u fosile okamenjene u plemenitom mermeru.

Geolozi su istražili i ostale stanice metroa u Bukureštu. U njihovim mermernim podovima su takođe našli ostatke iz različitih geoloških perioda, ali je očuvanost i vidljivost fosila tu daleko manja nego na stanici Politehnika. Njeni mermerni podovi se danas smatraju neprocenjivim naučnim blagom.

Vlasti Bukurešta planiraju da do kraja ove godine postave interaktivne ekrane unutar stanice i ponude informacije o različitim fosilima. Stanica Politehnika će postati jedinstveno metro stajalište na svetu gde će se svakodnevno održavati interaktivni časovi paleontologije.

Pročitajte i naše članke o zanimljivim stanicama metroa u Moskvi, Stokholmu i Napulju.

izvor: Scientia

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru