Krišnina kugla putera

02 Aug 2015
978 pregleda

Velika turistička atrakcija u indijskom gradu Mahabalipuramu deluje kao da prkosi svim zakonima fizike. Njeno poreklo je još uvek misterija, ali njen naziv nosi zanimljivu priču.

Krišnina kugla putera

U hindu mitologiji, lik malog boga Krišne se povezuje sa puterom kroz nekoliko različitih verzija priče. Po jednoj, kao dete je bio nezasit kada je u pitanju puter, pa je njegova majka morala da ga krije po kući, što Krišnu nikada nije osujetilo u nameri da omiljenu hranu pronađe i u slast pojede. Po drugoj verziji, u detinjstvu je bio čuveni „kradljivac putera” koji ga je krao po kućama imućnih i delio siromašnoj deci. U svakom slučaju, danas je gotovo nemoguće pronaći sliku Krišne iz najmlađeg uzrasta, a da mu na njoj ručice ne vire iz ćupa sa maslacem.

Iz ljubavi i poštovanja prema svom božanstvu, stanovnici države Tamil Nadu u Indiji su kuglu od prirodnog granita prečnika 5 metara, koja iz daleka deluje kao nestvarno lak balon koji jedva dodiruje zemlju, nazvali Krišnina kugla putera. Naučnici se slažu da je mala mogućnost da je ova stena nastala na mestu gde se nalazi, niti da je deo prirodne erozije, jer u okolini ne postoji ništa slično. Kako je i kada ova gromada granita, jednog od najtežih vrsta kamena, dospela na brežuljak u indijskom gradiću još uvek je misterija.

Nekoliko puta vlasti su pokušale da pomere Kuglu. Po starim zapisima, prvi je to bezuspešno pokušavao kralj Narasimhavarman koji je vladao Južnom Indijom od 630. do 668. godine nove ere. Uprkos svim naporima, kamen nije mogao biti pomeren. Mnogo vekova kasnije, 1908. godine, upravitelj oblasti Madras, Artur Lavli, u strahu da bi se kamen u svakom trenutku mogao otkotrljati niz brdo i napraviti katastrofu, naređuje njegovo uklanjanje. Snaga sedam slonova je bila nedovoljna da kamen težak 250 tona pomeri za milimetar. Od tada u indijskom narodu postoji verovanje da Krišninu kuglu putera čvrsto drže sile iz zemlje. Niko više nije pokušao da je pomeri.

Mahabalipuram je istorijski grad koji je tokom Arijanovog i Ptolomejevog doba (1. vek nove ere) bio velika pomorska luka. Iz njega su ka jugoistočnoj Aziji kretali čuveni indijski trgovci. Iako je okolina grada bila strahovito pogođena cunamijem na Indijskom okeanu 2004. godine, drevni Mahabalipuram je izbegao potpunu katastrofu, a Krišnina kugla putera se ni tada nije pomerila.

Intrigantno savršen oblik i način na koji stoji učinili su je turističkom atrakcijom. Posetioci se rado slikaju pored Kugle, pokušavajući da nađu zanimljiv ugao pod kojim izgleda kao da je drže na glavi i ramenima, ili leže u neposrednoj blizini pa deluje kao da će ih džinovska stena svakog časa pregaziti.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru