Metro umetnost u Napulju

Autor SvetPutovanjaUmetnost

Osim po obližnjem vulkanu Vezuv i drevnoj Pompeji, Napulj je danas poznat i po metro stanicama koje su za poslednjih deset godina postepeno postajale prave galerije savremene arhitekture i dizajna.

Pod rukovodstvom Ahila Bonto Olive, bivšeg direktora Bijenala u Veneciji, ukupno 14 stanica metroa duž linija 1 i 6 su dekorisane sa preko 200 radova koje potpisuju čuvena svetska imena savremene umetnosti dizajna: Alesandro Mendini, Aniš Kapur, Mikelanđelo Pistoleto, Karim Rašid, Sol Levit i drugi.

Možda najlepša među njima je metro stanica Toledo, otvorena u septembru 2012, koju je dizajnirala španska firma arhitekte Oskara Tusketa Blanka u saradnji sa brojnim umetnicima. Centralna tema su voda i svetlost, a osnovu dizajna predstavlja sitan mozaik kojim su prekrivene velike površine. Otvori u obliku heksagona i ogroman krater omogućavaju prodiranje prirodne svetlosti 50m ispod zemlje, u samo središte stanica metroa koja se nalazi da najvećoj dubini u regionu Napulja.

Lepotom se izdvaja i stanica Metropolitana di Napoli, u neposrednoj blizini univerziteta, kroz koju svakodnevno prolazi nekoliko hiljada pripadnika multikulturalne akademske zajednice Napulja. Dizajn se bazira na simbolima digitalne ere, globalizacije, tehnoloških inovacija i mobilnosti. Dizajner Karim Rašid je želeo da pošalje poruku da Naulj više nije samo zatvoreni istorijski grad sa juga Italije, već intelektualno-informacioni centar koji je dobro povezan sa svetom.

Evropske tendencije iznošenja umetnosti pred publiku u naprometnijim delovima grada imaju za cilj popularizaciju umetnosti. U vremenu kada ljudi imaju sve manje vremena i potrebe za posetama ustanovama kulture, umetnici su našli rešenje da se sa publikom nađu na pola puta i predstave svoj rad. Više o umetnosti metroa, ali i susretu prošlosti i budućnosti možete pročitati u našim člancima Metro u Stokholmu i Moskovski metro - hir ranog socijalizma.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Što je to s nama i sa životom, u kakve se to konce saplićemo, u što upadamo svojom voljom, u što nevoljom, što od nas zavisi, i što možemo sa sobom. Nisam vješt razmišljanju, više volim život nego misao o njemu, ali kako god sam prevrtao, ispada da nam se većina stvari dešava mimo nas, bez naše odluke.

Mehmed Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |