Tajna spojenih srca na Pengu ostrvima

08 Sep 2016
Autor Mirjana
704 pregleda

Najpoznatiji prizor u blizini jednog od grupe ostrva na zapadnoj obali Tajvana su dva spojena srca, kamenom „nacrtna” u vodi nedaleko od obale. Iako deluje kao namerno postavljena scenografija za fotografisanje zaljubljenih parova, ova struktura ima sasvim drugu, nimalo romantičnu namenu.

Tajna spojenih srca na Pengu ostrvima

Ovakvih i sličnih malih građevina na Pengu ostrvima ima na stotine, ali su spojena srca u blizini grada Čimei zbog zanimljivog oblika jedna od najčešće fotografisanih turističkih atrakcija u ovom delu sveta.

U pitanju su drevne zamke za pecanje riba. Visoka plima donosi ribe do ograđenih oblasti, a kada se voda povuče ribe ostaju zarobljene i postaju lak plen ribarima. Istraživanja su pokazala da su se u azijskim zemljama, pacifičkim ostrvima, pa čak i u Finskoj i Australiji, koristile još u doba neolita. Na obalama zapadnog Tajvana ribari ih grade i koriste u poslednjih 700 godina.

Graditelji ove kamene brane nisu poznati, jer je izgrađena pre mnogo godina, ali je sigurno da je tokom vremena čuvana i održavana. Brane su nekada za ribare Pengu ostrva bile važan izvor prihoda. Promena načina ribarenja, kao i drastičan porast nivoa mora u poslednjem veku, učinili su da mnoge kamene ustave ostanu napuštene i oronule, ili da ih prekrije novo morsko dno.

Ta sudbina još dugo neće zadesiti spojena srca kod Čimeia. Iako su vremenom izgubila svoju namenu u pecanju ribe, meštani su svesni da i dalje pomoću njih uspešno „pecaju”, samo ovoga puta ne ribe, nego novac koji u regionu ostave turisti koji dolaze da kamerama ovekoveče neobičan i romantičan prizor.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru