Metro umetnost u Napulju

23 Oct 2014
Autor Mirjana
902 pregleda

Osim po obližnjem vulkanu Vezuv i drevnoj Pompeji, Napulj je danas poznat i po metro stanicama koje su za poslednjih deset godina postepeno postajale prave galerije savremene arhitekture i dizajna.

Metro umetnost u Napulju

Pod rukovodstvom Ahila Bonto Olive, bivšeg direktora Bijenala u Veneciji, ukupno 14 stanica metroa duž linija 1 i 6 su dekorisane sa preko 200 radova koje potpisuju čuvena svetska imena savremene umetnosti dizajna: Alesandro Mendini, Aniš Kapur, Mikelanđelo Pistoleto, Karim Rašid, Sol Levit i drugi.

Možda najlepša među njima je metro stanica Toledo, otvorena u septembru 2012, koju je dizajnirala španska firma arhitekte Oskara Tusketa Blanka u saradnji sa brojnim umetnicima. Centralna tema su voda i svetlost, a osnovu dizajna predstavlja sitan mozaik kojim su prekrivene velike površine. Otvori u obliku heksagona i ogroman krater omogućavaju prodiranje prirodne svetlosti 50m ispod zemlje, u samo središte stanica metroa koja se nalazi da najvećoj dubini u regionu Napulja.

Lepotom se izdvaja i stanica Metropolitana di Napoli, u neposrednoj blizini univerziteta, kroz koju svakodnevno prolazi nekoliko hiljada pripadnika multikulturalne akademske zajednice Napulja. Dizajn se bazira na simbolima digitalne ere, globalizacije, tehnoloških inovacija i mobilnosti. Dizajner Karim Rašid je želeo da pošalje poruku da Naulj više nije samo zatvoreni istorijski grad sa juga Italije, već intelektualno-informacioni centar koji je dobro povezan sa svetom.

Evropske tendencije iznošenja umetnosti pred publiku u naprometnijim delovima grada imaju za cilj popularizaciju umetnosti. U vremenu kada ljudi imaju sve manje vremena i potrebe za posetama ustanovama kulture, umetnici su našli rešenje da se sa publikom nađu na pola puta i predstave svoj rad. Više o umetnosti metroa, ali i susretu prošlosti i budućnosti možete pročitati u našim člancima Metro u Stokholmu i Moskovski metro - hir ranog socijalizma.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru