Dron umesto pastirskog psa

06 Apr 2015
268 pregleda

Dronovi traže svoje mesto u brojnim komercijalnim poslovima, od televizijskog snimanja do isporuke pošiljki na adresu primaoca. Niska cena po kojoj su dostupni jednostavniji modeli učinila je da postanu konkurentni i u krajnje neobičnom poslu - upravljanju stadom.

Dron umesto pastirskog psa

Irski farmer i fotograf Paul Brennan izazvao je prošle nedelje veliku pažnju svojim videom gde demonstrira kako jednostavan kvadkopter navodi stado od 120 ovaca sa jednog pašnjaka na drugi za samo nekoliko minuta.

Tehnologija pastirskog psa - drona je prilično jednostavna. Letelica je opremljena uređajem za reprodukciju zvuka koji iritira ovce i navodi ih da beže suprotno od nepodnošljivog tona koji emituje „leteći pas”. Iako je ovaj probni model navođen ljudskom rukom, stručnjaci se slažu da bi jednostavan softver mogao da obezbedi potpunu autonomiju rada pastirskog drona.

Video je izazvao različite komentare, od već poslovičnog nepoverenja prema ispravnosti primene dron tehnologije, do duhovitih koji tvrde „da će dronovi povećati stopu nezaposlenosti pastirskih pasa”.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru