Bežični inkubator za bebe iz pakla rata

14 Nov 2014
Autor Mirjana
601 pregleda

Po izveštaju Svetske zdravstvene organizacije više od milion beba godišnje umre od posledica prevremenog rođenja. Preko 70% novorođenčadi koja zbog neadekvatne nege i hipotermije umru u područjima pogođenim kriznim situacijama bi moglo biti spaseno, tvrdi Džejms Roberts, dobitnik ovogodišnje nagrade James Dyson Foundation za najbolji izum mladih inženjera sveta.

Bežični inkubator za bebe iz pakla rata

Roberts, koji je nagradu osvojio kao student završne godine engleskog Loughborough Univerziteta, ideju za svoj projekat je dobio gledajući Panorama program na BBC-u o izbeglicama iz Sirije. Deo emisije je bio posvećen prevremeno rođenim bebama koje svakodnevno umiru zbog nedostatka inkubatora i infrastrukture koja bi podržala rad ovih uređaja.

Robertsov prototip bežičnog inkubatora, nazvan MOM, osmišljen je tako da se isporučuje u delovima i sklapa na lokacijama gde je potreban. Na plastičnoj podlozi se nalaze transparentni paneli koji se naduvavaju ručno i greju keramičkim elementima. Ovaj omotač obezbeđuje neophodnu toplotu novorođenčetu. Jednostavan Arudino kompjuter prati temperaturu, kontroliše vlagu i upravlja fototerapijskom lampom kojom se tretira žutica. Kontrolni alarm je takođe integrisan u sistem. Sve elektronske komponente su dizajnirane tako da troše minimum električne energije, a u slučajevima kada agregati nisu dostupni za održavanje sistema, bezbedan rad više od 24h obezbeđuje akumulator bilo kog automobila.

Modularni dizajn omogućava da se u slučaju oštećenja komponente zamene bez kompromitovanja rada sistema. Kada jednom detetu inkubator više nije potreban, on se rasklapa, steriliše i može biti lako transportovan ili korišćen za drugo dete na istoj lokaciji. Standardni inkubatori zahtevaju mnogo prostora, tako da je cena njihovog transporta izuzetno visoka, naročito ako se transportuju avionom. Pored toga, danas moderan inkubator košta i do 30,000E, dok je cena MOM sistema samo 250E. Robertsova zamisao je da svaki tim hitne medicinske pomoći u kriznim situacijama bude opremljen jednim MOM inkubatorom koji na licu mesta, uz minimum napora i troškova, može spasiti život novorođenoj bebi.

Jedan od najpriznatijih eksperata svetske neonatalogije, dr Martin Vard Plat, pedijatar u bolnici Newcastle's Royal Victoria, u izjavi za BBC je izneo svoje mišljenje o ovom uređaju:

„Samo očuvanje dobrog i stabilnog okruženja je ogromnog značaja. U ratnim uslovima gde zbog nedostatka inkubatora često moramo razdvojiti majku od deteta ovo predstavlja fantastično elegantno i jeftino rešenje.“

Dr Plat ističe da Robertsov izum ne može biti zamena za klasične mobilne inkubatore koji su danas projektovani tako da u životu održavaju i bebe rođene mnogo pre termina i sa višestruko nižom telesnom težinom od normalne, i koji zbog toga opravdano imaju visoku cenu, ali da je značaj MOM-a upravo u mogućnosti njegove primene u kriznim situacijama poput ratova, prirodnih nepogoda i velikih katastrofa gde je standardne inkubatore nemoguće transportovati i koristiti.

izvor: BBC i Discovery

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru