Stvoreni za gaženje: poklopci za šahtove

28 Dec 2016
1594 pregleda

Mnogima od nas se desilo da nam kao turisti u stranoj državi, u tuđem gradu, za oko zapadne jedna tako prozaična stvar kao što je poklopac za šaht. I ne samo za oko. Koliko se samo stopala fotografisalo za uspomenu na neko putovanje baš na kanalizacionom šahtu.

Stvoreni za gaženje: poklopci za šahtove

Ne trudite se da ih zaobilazite, neosetljivi su na đonove i automobilske gume. Njihova osnovna namena i jeste da vam sačuvaju nogu i točak vašeg automobila. I što ih više gazimo, to su sve ispoliraniji i lepši.

Stari poklopci za šahtove su napravljeni od livenog gvožđa, betona ili kombinacije ova dva materijala, što ih čini jeftinim, jakim i vrlo teškim. U novije doba se prave i od ojačane plastike i drugih kompozitnih materijala, posebno u evropskim zemljama, zbog učestalih krađa i preprodaje u staro gvožđe.

Prvi poklopci za šahtove su bili kameni, odnosno od peščara i datiraju još iz doba starog Rima kada se i pojavila prva kanalizaciona mreža. Danas mnogi poklopci širom sveta na sebi imaju prepoznatljive simbole grada u kom se nalaze, njegov grb i propratni natpis.

Sedamdesetih godina prošlog veka u kišovitom Sijetlu gradske vlasti su se dosetile kako da parče javne imovine pretoče u umetnost i od lokalnih dizajnera naručile i ugradile 115 šaht poklopaca, livenih u nekoliko različitih motiva od kojih su većina cvetni, dok je jedna serija poklopaca livena u obliku mape grada. Svaki od ovih poklopaca je težak od 105 do 160kg.

Vrlo je verovatno da je Japan zemlja sa najvećom kolekcijom šaht poklopaca, o čemu svedoče hiljade i hiljade različitih fotografija na internetu. Iz tog bogatstva što starih, što modernih remek dela, sa motivima japanske kulture i tradicije pa sve do motiva iz novih japanskih crtanih filmova, izdvojili smo poklopac koji krasi grad Naru, poznatom po pitomom krdu jelena koji već stotinama godinama slobodno krstari njegovim ulicama.

Na zahtev Glavnog odeljenja za stambene i komunalne usluge i moskovske ulice će uskoro krasiti novi poklopci za šahtove. Serija obuhvata deset poklopaca posvećenih jednom od glavnih simbola Moskve - svetom Đorđu.

I naš glavni grad može da se pohvali lepim poklopcem, izrađenim povodom stogodišnjice postojanja beogradske kanalizacije (2005), a rad je poznate vajarke Drinke Radovanović. To je zapravo nadpoklopac koji je liven u livnici Jeremić i naknadno ugrađen na već postojeći poklopac izliven u livnici u Ljigu. Do zaključenja članka nismo uspeli da saznamo da li ovi poklopci još uvek krase Zemunski kej i neke od beogradskih ulica, ili im se više ne može ući u trag. Javite nam ako znate!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru