Fosfen, svetlost oka

27 Jun 2015
Autor Tea
1519 pregleda

Kada pritiskamo zatvorene kapke na očima, često vidimo razne boje i oblike koji se pretapaju kao da se igraju i mada su najčešće veselih boja nismo sigurni da li nam se takva slika dopada. Ovaj fenomen se često pripisuje umoru, a kako se ne dešava često i ne razmišljamo previše o njemu.

Fosfen, svetlost oka

U određenim okolnostima, svetlost koja obasjava čulo vida može da učini vidljivim neke objekte koji se nalaze sakriveni unutar oka. Kako je takav doživljaj jedinstven za oko svakog posmatrača, ova pojava se razlikuje od ostalih vidnih senzacija, a posmatrač ne može da je podeli sa drugima.

Reč je o entoptičkom fenomenu (naziv za vidne efekte čiji se uzrok nalazi unutar samog oka) u kojem oko vidi svetlost usled nekog mehaničkog, električnog ili drugog nadražaja, a koji se često pogrešno poistovećuje sa optičkim iluzijama.

Naučnici ovaj fenomen objašnjavaju pokretnim vizuelnim opažanjima – fosfenima, koji u trenutku kada zatvorimo oči proizvode razne oblike, od krivih linija, krugova ili prostog pretapanja boja, a koje stvara mrežnjača oka onda kada dođe u stanje mirovanja i do nje ne dopire svetlost spoljnog sveta. Takav trenutak ona koristi za regeneraciju pigmenata koji detektuju različite vrste boje i svetlosti u raznim oblicima koji lagano igraju pred zatvorenim okom, a kako oni zaista i postoje u njemu, ne predstavlja optičku varku.

Fosfen se može javiti i kao difrakcija svetlosti, kada trepavice presretnu svetlosne talase i poput prepreke ih sa pravolinijskog prostiranja ukrštaju tamnim linijama koje imaju ivicu sačinjenu od spektra boja, a čiji je okvir određen okruglim oblikom zenice oka.

Ovaj fenomen najčešće prouzrokuje mehanička stimulacija mrežnjače koju nesvesno činimo kada blago masiramo zatvorene kapke, ali instikt koji nas upozorava na opasnot treba poslušati, jer često ili snažno trljanje oka može da naškodi vidu, upozoravaju naučnici.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru