Izvini, kako ti ono beše ime?

23 May 2015
Autor Tea
1328 pregleda

Iako znate da je za dobar utisak u svakoj komunikaciji važno da sagovornika ponekad oslovite imenom, često vam se dešava da ga već nakon samo par minuta od upoznavanja zaboravite? Kako uzaludno pokušavate da pristupite vašoj memoriji, postaje vam vidno neprijatno.

Izvini, kako ti ono beše ime?

Ne brinite. Ova, još uvek nedovoljno istražena pojava je sasvim normalna, tvrde naučnici. Kako bi se izbeglo preopterećivanje mozga informacijama, ponekad se dešava da ne možemo da pristupimo memoriji samo nekoliko minuta nakon što smo nešto saznali, dok neke informacije mozak uopšte i ne formira u sećanje.

Zašto je to tako?

Dr. Clemens sa Univerziteta u Saseksu tvrdi da je ljudsko pamćenje oduvek predstavljalo misteriju. „Formiranje ljudske memorije je, mada toga nismo svesni, proces koji zahteva veliku količinu energije. Kako mozak ima ograničen kapacitet, on mora da odluči da li je određena informacija vredna za pamćenje ili ne, čime se zapravo brani od sopstvenog preopterećenja”, tvrdi on.

Kada je reč o upoznavanju, ljudski mozak akcenat stavlja na vizuelnom prepoznavanju, dok samo ime ne predstavlja informaciju od važnog značaja. Kako mozak pretpostavlja da tu osobu više nećemo videti, njeno ime neće sačuvati u dugoročnoj memoriji.

U prilog ove teorije, nedavno su Mičel Mofit i Greg Braun u svom video klipu na YouTube kanalu ASAP Science, „Why do you forget their name?”, pojasnili da se ljudi prilikom upoznavanja koncentrišu pre svega na ono što treba da kažu, a ne na to da slušaju svog sagovornika. Pošto naš mozak nije „programiran” da u isto vreme pruža i prima informacije, on ih jednostavno ne memoriše.

Za razliku od njih, Ričard Haris sa Univerziteta u Kanzasu smatra da nije mozak taj dežurni krivac za nepamćenje imena. On tvrdi da svako od nas ima odličnu memoriju za ono što nas zanima, dakle, mozak će memorisati ime pri upoznavanju ukoliko ste vi motivisani da ga naučite.

Ime se smišlja prilikom rođenja, pa kao takvo nema neko posebno značenje za druge prilikom prvog susreta. Logično je da kada na nekoj zabavi upoznate nekog Marka ili Mirjanu, ne vidite očigledan razlog zbog koga se oni baš tako, a ne nekako drugačije zovu.

Ipak, zaboravljanje tuđeg imena vas u mnogim situacijama u društvu ili na novom poslu, može dovesti u veliku nepriliku.

Jedan od načina da budete sigurni da ćete zapamtiti nečije ime je ponavljanje.

Pokušajte da prilikom upoznavanja, odmah ljubazno izgovorite ime sagovornika, u smislu: „Drago mi je što smo se upoznali, Pavle”, a onda tokom daljeg ćaskanja, potrudite se da ga bar još jednom oslovite imenom, ako ništa drugo ono bar na rastanku pri pozdravu. Tehnika je jednostavna, ne iziskuje mnogo truda, a svakako će vam pomoći da zapamtite ime, čime ćete prilikom ponovog susreta izbeći neprijatnu situaciju u kojoj nerado pitate:

„Izvini, kako ti ono beše ime”?

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru