Nara, grad jelena, Japan

Autor SvetPriroda i životinjski svetPutovanja

Nara je glavni grad istoimene prefekture. Nalazi se južno od Kjota, dva sata od Tokija vozom. Pun je kulturno-istorijskih znamenitosti, hramova, svetinja, drevnih ruševina i jelena. Više od 1.200 grla slobodno krstare ulicama.

Prema legendi, božanstvo Takemikazuchi dojahao je u ovaj grad na jelenu koji se od tada, već 1300 godina smatra svetom životinjom. Ubistvo ove životinje se kažnjavalo smrću do 1637. godine, kada je zabeležen poslednji takav slučaj. Posle Drugog svetskog rata, jelenima je zvanično oduzet status božanskog bića i tom prilikom su proglašeni za nacionalno blago i zaštićenu vrstu.

Vekovni dobronamerni odnos prema jelenima učinio ih je neplašljivim, čak i pomalo agresivnim u potrazi za hranom. Uglavnom su skoncentrisani u Nara parku jer tu ima najviše posetilaca, ali neretko mogu da se nađu u svim delovima grada, slobodno ulaze u restorane, prodavnice, grickaju tašne i odeću turistima.

Gradske vlasti priznaju da u poslednje vreme jeleni izazivaju uništenje obližnje šume Kasugayama, brsteći nisko granje i mladice, kao i ljušteći koru sa drveća. Ograničeno kretanje, smanjenje stope trudnoće hormonskom terapijom, odvajanje ženki od mužjaka u sezoni parenja su neka od mogućih rešenja, ali zaštićeni status životinje kao i kulturne i tradicionalne barijere drže čitavu akciju u zastoju.

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Dvadeset godina od danas ćes biti vise razočaran zbog stvari koje nisi uradio nego zbog onih koje si uradio. Zato odbaci brodsko uže. Isplovi iz sigurne luke. Zahvati vjetar svojim jedrima. Istrazuj. Sanjaj. Otkrivaj.

Mark Twain

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |