Statue inspirisane bajkama

23 Sep 2015
Autor Mirjana
1985 pregleda

Likovi iz bajki ovekovečeni u statuama krase brojne trgove, šetališta i parkove. One privlače turiste, zabavljaju decu, predstavljaju obeležja gradova u kojima se nalaze i uspomenu na pisce koji su u svojim delima oživeli danas omiljene likove.

Statue inspirisane bajkama

Mala sirena - Kopenhagen

Statua inspirisana bajkom Hansa Kristijana Andersena nalazi se na samom vrhu luke Kopenhagen, na deset minuta od mesta gde pristaju kruzeri. Otkrivena je 1913. godine. Bronzana statua devojke u približno realnoj veličini postavljena je na stenu do koje se lako može popeti sa šetališta. Nakon sto godina na ovoj lokaciji, gradske vlasti Kopenhagena razmatraju mogućnost da Sirenu pomere dalje od obale i onemoguće da se turisti penju po njoj, a vandali je oštećuju. Nežna statua je mnogo puta prefarbana, tri puta obezglavljena, dva puta obučena u burku, a jednom joj je čak odsečena ruka.

Petar Pan - London

Bronzana statua Petra Pana, dečaka koji nije želeo da odraste, smeštena je u Kesington Gardensu u blizini Hajd parka u Londonu. Zanimljivo je da je lokaciju za postavljanje statue odabrao sam Džejms Metju Beri, škotski pisac i dramaturg koji je osmislio lik Petra Pana. Beri je živeo u blizini, a park je bio inspiracija za Malu belu pticu, prvu iz serije priča o neobičnom dečaku, u kojoj Petar izleće iz sobe i sleće blizu jezera Long Voter. Upravo na tom mestu, 1912. godine, po liku šestogodišnjeg dečaka Majkla Levelina Dejvisa u kostimu Petra Pana, koga je uslikao Beri lično, Džordž Frempton je izradio poznatu statuu.

Alisa u zemlji čuda - Njujork

Jedna od statua Central parka u Njujorku inspirisana je klasičnom bajkom Luisa Kerola (pravo ime Čarls Latvidž Džonson), matematičara i pisca, objavljenom 1865. godine. Lice Alise iz Central parka nastalo je na osnovu lika pičševe kćerke Done, koja sedi na ogromnoj pečurki. Okružena je ostalim likovima iz bajke Alisa u zemlji čuda. Statua je visoka preko 3 metra i predstavlja jedno od najomiljenijih mesta za dečije igre.

Pustite pačiće da prođu - Boston

Knjiga Roberta Mekloskog iz 1941, „Make Way For Ducklings” (Pustite pačiće da prođu) oživela je u parku Boston Pablik Gardens. Priča o osam pačića je najpopularnija dečija knjiga u državi Masačusets. Ona prati par divljih pataka koji biraju malo ostrvo u laguni parka kao mesto gde će odgajati svoju porodicu. Za vreme bejzbol sezone, tokom plejofa, pačići su obučeni u dresove čuvenih Red Soksa. Replika ovog spomenika postavljena je i u Moskvi, kao poklon Barbare Buš supruzi ruskog predsednika Raisi Gorbačov.

Bremenski gradski muzikanti - Bremen

Priča braće Grim iz 1857 šalje poruku o snazi nemoćnih kada udruže svoju pamet i sposobnosti. Isluženi magarac, osećajući da više nije dobrodošao u svom domu, odlučuje da pođe u Brmen i postane gradski muzičar. Pridružuju mu se stari pas, mačka i petao, koji takođe žive u lošim uslovima. Na svom putu sreću razbojnike koje uspevaju da zaplaše i oteraju horskim njištanjem, lavežom, mjaukanjem i kukurikanjem. Oteravši razbojnike, dolaze u posed kuće u kojoj nastavljaju spokojan i miran život. Statua ih prikazuje u sceni gde stoje jedan drugom na leđima, gradeći svoju čuvenu živu kulu koja je preplašila razbojnike.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 27 Sep 2015

Iako imam 58 godina ŽIVOTNE ŠKOLE, rado se vraćam onome što smo svi u svom detinjstvu i mladosti čitali! Doduše, dok smo bili sasvim mali, bajke su nam čitali roditelji, bake i deke, potom, kada smo savladali azbuku, ljubav je prešla na crtane stripove a još kasnije na knjige! Dakle, bili su to junaci: Petar Pan, Pepeljuga, Crvenkapa, Pinokio, Mogli, Snežana i sedam patuljaka... Talični Tom, Asteriks, Alan Ford, Zagor, Komandant Mark... Branko Radičević, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Fjodor Mihailovič Dostojevski, Lav Nikolajevič Tolstoj, Ludvig Fojerbah, Herman Hese, Tomas Man, Ričard Dokins... Neko mudar je davno rekao: Sve što je stariji, čovek postaje sve veće dete!? Samo bih na to dodao: Samo što su nam igračke sve skuplje!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru