Staromestsky Orloj, svetsko čudo iz srednjeg veka

09 Jan 2014
Autor Mirjana
1771 pregleda

Svakog dana, hiljade turista se okuplja ispred sata Staromjestki orloj (Staroměstský orloj) koji se nalazi na istoimenom trgu u praškom Starom gradu, i sa spremnim kamerama čekaju pun sat kada počinje igra 12 apostola na ovom remek delu iz XV veka.

Staromestsky Orloj, svetsko čudo iz srednjeg veka

Više od 600 godina, Astronomski sat predstavlja jednu od najvećih znamenitosti Praga. Uz dizajn, namenu i čudesnu igru apostola koja se ponavlja iz sata u sat, zanimljivost predstavljaju i brojne legende o njegovom poreklu. Najčuvenija je svakako ona koja kaže da je 1410. godine majstor Hanuš do neprepoznatljivosti izmenio i obogatio statuetama skroman dizajn postojećeg sata. Uplašeni da će Hanuš svoju veštinu upotrebiti da nešto slično napravi i u drugim evropskim gradovima, gradski poglavari su ga jedne noći uhvatili i oslepeli usijanim gvožđem. Iz tog razloga, navodno, ovakav sat krasi samo Prag. Ista legenda kaže da se Hanuš, kada je shvatio zašto je oslepljen, poslednjim atomima snage popeo na kulu, zaustavio mehanizam, a potom izdahnuo od srčanog udara. Narednih 80 godina sat nije bio u funkciji, jer niko nije umeo da ga osposobi.

Staromjestki orloj se sastoji od tri funkcionalna dela, astronomskog sata, zodijaka i kalendara. Na astronomskom delu, kugla koja simbolizuje mesec ima svetlu i tamnu stranu, a precizan mehanizam koji je okreće omogućava da posmatrač u svakom trenutku vidi u kojoj se fazi nalazi mesec i može da prati mesečeve mene. Unutar astronomskog dela, krug sa zodijakom se okreće po satu zvezdanog dana koji traje nešto kraće (23h, 56min, 4 sec) nego sunčev dan. Kalendar prikazuje mesece u slikama sa seoskim motivima, a svaki dan je obeležen i pripadajućim crkvenim praznikom.

Svakog ravnog sata, otvaraju se dva prozora iz kojih izlazi 12 apostola koji naklonom pozdravljaju grad. Sa strane se nalaze skulpture Skeleta koji zvoni zvonom i povlačenjem konopca „odbrojava“ vreme, Turčina koji klima glavom, Tvrdice sa vrećom punom novca i Sujete koja se ogleda u ogledalu. Ceo performans se završava kukurikanjem zlatnog petla i zvonom sa ogromnog zvona na vrhu kule. Legenda kaže da prvo jutarnje kukurikanje otera sve zle duhove i demone koji se noću uvuku u Prag.

Jednim pogledom na sat možete saznati tačno vreme, ali i koji je dan, mesec i godina, kao i koje su trenutne pozicije nebeskih tela. Na Kalendaru, koji je sada ukrašen replikama slika Josefa Manesa, slikara romantizma i velikog majstora pejsažne umetnosti, vidi se koji zodijački znak vlada u kom trenutku. Tokom leta, najveću atrakciju predstavljaju projekcije, tzv. mapiranje sata, kada moderne tehnologije na Staromjestki orloju ožive najvažnije detalje iz češke istorije. Oni koji su videli ovaj spektakl, tvrde da ostavlja bez daha.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru