USB fleš drajv na fasadama zgrada i Wi-Fi ruter na drva

18 Feb 2016
Autor Mirjana
925 pregleda

Umetnost se definitivno seli u sajber prostor, na krajnje neobičan način. Berlinski umetnik Aram Barthol kroz svoje instalacije šalje zanimljive poruke, a svet ga sledi.

USB fleš drajv na fasadama zgrada i Wi-Fi ruter na drva

Dead Drops

Pre pet godina, pod sloganom „zacementirajte svoje fajlove” pokrenuo je kampanju Dead Drops („pale kapi”) stvarajući jedinstvenu svetsku mrežu za deljenje fajlova nezavisnu od interneta. Ideja je jednostavna. Žrtvujete jedan USB fleš drajv za opšte dobro, napunite ga fajlovima koji bi nekom mogli biti zanimljivi i zamalterišete ga u šupljinu neke stare fasade, ograde, mosta, ivičnjaka, bilo čega što vam se učini zgodno. Potom prijavite svoj doprinos i lokaciju USB-a na sajtu projekta i postajete deo Dead Drops zajednice.

Barthol nije očekivao da će njegova ideja naići na toliki odziv, ali sudeći po mapi dostupnoj na sajtu, svet je pun Dead Drop-era! U početku su ovu praksu usvojili neafirmisani muzičari za promociju svojih pesama, ali ubrzo je „dropovanje” postalo hit među opštom populacijom. Na ovaj način se sa nepoznatim korisnicima dele filmovi, video-igre, TV emsije i stripovi. Za sada je USB najvećeg kapaciteta (120 GB) instalirao u Sidneju neko ko se oglasio kao „student iz Kine koji želi da doprinese”.

Detaljna uputstva za pravilno postavljanje gedžeta, koja će sprečiti krađe, kažu da prvo šrafcigerom treba formirati rupu, skinuti plastični deo sa USB-a i umesto toga ga obmotati selotejpom, pa potom zacementirati u pripremljenu šupljinu tako da jedini vidljiv deo bude port.

Barthol kaže da je osnovni motiv za ovu instalaciju igra poverenja i podizanje svesti o načinu ponašanja na internetu. Kada se nađemo na mreži, skinućemo bilo šta što nam se učini zanimljivo, ne razmišljajući dovoljno o izvoru sa kojeg preuzimamo i bezbednosti svog računara. Sa mnogo više nepoverenja ćemo razmišljati o preuzimanju nečeg sa USB-a na ulici, a koncept je u suštini isti. Pokazalo se da je eksperiment o percepciji bezbednosti izašao iz svojih okvira, pa danas postoji više od 1200 lokacija na svetu gde je moguće „izvući” nešto zanimljivo iz „zacementiranih fajlova”.

Keepalive

Danas je aktuelna nova instalacija Arama Barthola, smeštena u šumarku koji je deo kompleksa muzeja Springhornhof. Naoko obična stena, težine 1,5 tona, nazvana Keepalive („održi živim”) je zapravo WiFi ruter. Ništa neobično, dok ne shvatite da morate da zapalite vatru pod njom da biste dobili pristup mreži. Tek kada se generiše dovoljna količina toplote, smart telefoni, tableti i laptopovi u okolini dobijaju signal.

Iako deluje kao zanimljiv marketinški potez i puka atrakcija, jer možete zamisliti lica posetilaca kada shvate da treba da založe vatru da bi dobili pristup internetu, i ovaj projekat Arama Barthola šalje zanimljivu poruku. U eri kada se bez svojih telefona osećamo kao da nam fali deo tela, Barthol nas podseća na vatru i na to koliko smo izgubili svest o stvarnoj borbi za preživljavanje.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru