Umetnost na dnu okeana

25 Mar 2016
Autor Tea
733 pregleda

U morskim dubinama carstva korala i kamena, 2006. zaslugom britanskog skulptora Džejsona de Kairesa Tejlora, u zalivu Moliner u blizini zapadne obale Grenade, otvoren je muzej na dnu okeana koga je magazin National Geographic proglasio jednim od 25 najvećih svetskih čuda.

Umetnost na dnu okeana

Ovaj umetnik meksičkog porekla je izvajao i na dno okeana postavio više od 500 skulptura koje uglavnom predstvljaju ljude u prirodnoj veličini, a koje je vajao od posebne vrste cementa koji se koristi za pravljenje veštačkih grebena, za koji se uspostavilo da je idealan material za jedan ovakav projekat.

Ideja ove izložbe je u potpunosti ostvarena. Kako su se na eksponatima postavljenim na dno okeana tokom vremena neometano nastanili razni korali i alge, ona danas svedoči o prolaznosti vremena i o metarmofozi umetničkih dela koja mogu da se transformišu i usklade sa prirodom na način kojim će postati njihov sastavni deo preuzevši ulogu veštačkog grebena.

Muzej je podeljen je u dve galerije koje predstavljaju pravi izazov za ronioce: Salon Manchones na dubini od 4 metara i Salon Nizuc na dubini od 8 metara.

Nastao sa ciljem da na jedinstven način spoji umetnost i ekologiju promovivšući oporavak koralnih grebena, Koral Marina Park danas predravlja muzej koji posećuje oko 750.000 turista godišnje, što ga čini jednim od najposećenijh atrakcija u svetu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru