Svetski šampionat u igri žmurke

31 Aug 2016
Autor Mirjana
503 pregleda

Sve je počelo kao jednokratno zabavno dešavanje u organizaciji malog italijanskog magazina CTRL Magazine 2010. godine, ali je događaj izazvao toliko pažnje da će se u septembru ove godine održati 6. Svetski šampionat žmurke - Nascodino.

Svetski šampionat u igri žmurke

Šampionat se sad već tradicionalno održava u selu Konsono, nekada živopisnoj turističkoj destinaciji u podnožju Alpa, sa Zoo vrtom, turističkim vozićem i drugim brojnim atrakcijama. Danas je to naselje u regionu Lombardija potpuno napušteno, pa se organizatorima učinilo kao idealna lokacija za svetski šampionat u najpoznatijoj dečijoj igri na svetu.

Međutim, pravila takmičenja su takva da deca mogu da budu samo posmatrači. Ekipe sastavljene od pet članova čine samo punoletni igrači, koji prethodno treba da se registruju i za učešće uplate taksu koja iznosi 125 € po grupi. Takmičari se potom dele u četiri grupe, gde u skrivanju učestvuje po jedan takmičar iz svake ekipe, dok „neutralni tragač” odbrojava 60 sekundi. Potom, igrači imaju 10 minuta da nadmudre tragača, izađu iz svojih skloništa i preteknu ga do cilja. Cilj je debeli dušek nalik džinovskom lejzi-begu smešten u centru poligona poput ostrva, a igrač koji se pre tragača baci na njega je ispunio svoju misiju. Ukoliko tragač ne pronađe skrivača, a ni on se ne pojavi iz svog skrovišta u propisanom roku, oba gube i ostaju bez poena.

Deluje dosta jednostavno, ali postoji jedna „caka”. Tim tragača čine izuzetno brzi i snažni članovi odabrani iz timova igrača ragbija i američkog fudbala, pa njihovo preticanje i savladavanje na terenu od 25 000 m2 zahteva odličnu fizičku kondiciju i snagu.

Ove godine za takmičenje zakazano 3-4. septembra su se prijavila 64 tima, pa se ambiciozno nazvan „svetski šampionat” ozbiljno bliži danu kada će opravdati svoj kosmopolitski naziv. Do tada, timovi ističu da imaju samo jedan problem - usaglašavanje strategije u kom trenutku treba napustiti sklonište i potrčati prema „ostrvu”.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 03 Sep 2016

Ozbiljnost karaktera moje lične prirode nije u potpunosti saglasan sa ovakvom vrste igre!? Međutim, kao kosmopolita i liberal, svim srcem pružam podršku ovakvim vrstama druženja i zabave, obzirom na sve probleme i nedaće koje život sobom nosi... Zato, igrajte se ljudi jer je igra nešto što u nama budi dečije nagone! A deca su simbol sreće i čednosti!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru