Chefchaouen, plavi grad u Maroku

09 Jul 2014
833 pregleda
Chefchaouen, plavi grad u Maroku

Mali grad u Maroku ima bogatu istoriju, prelepo prirodno okruženje i arhitekturu, ali ono po čemu je najpoznatiji su upečatljivi i živopisno plavi zidovi u Medini, starom delu grada.

Smešten ispod oštrih vrhova planine Rif, ovaj gradić je postao pravi turistički biser, poznat po dobroj hrani, udobnom smeštaju, ali i po lakoj dostupnosti „kifa” (marihuane).

Chefchaouen je podeljen na istočni deo (Medina) i zapadnu polovinu koju zovu Novi grad (Ciudad Nueva). Centralni deo Medine čini Plaza Uta el-Hammam, a stari grad je nedavno kompletno renoviran zahvaljujući španskoj donaciji. Od Medine do novog grada vode uske ulice koje se sreću na trgu oblika lista, čiji dizajn potpisuje umetnik Juan Miró.

Kao i u većini marokanskih gradova, ulice su nalik lavirintu, a građevine spoj španske i mavarske arhitekture. Chefchaouen je jedinstven po plavoj boja fasada svih zgrada, a neretko i pločnika i dekoracije. Pretpostavlja se da su ovaj običaj u grad uvele jevrejske izbeglice 1930. godine, koristeći plavu boju kao simbol slobode i plavog neba.

Istoriji i tradiciji manje naklonjeni Marokanci tvrde da je razlog za ovu nesvakidašnju dekoraciju mnogo banalniji i da je praktične prirode. Kako komarci predstavljaju veliki problem u ovom regionu, neki meštani smatraju da je grad okrečen u plavo da bi oterao ove neprijatne insekte koji ne vole brze i čiste vode, a na koje vedro-plava boja asocira.

Bez obzira na razlog, plavi zidovi marokanskog gradića privlače turiste koji vole da lutaju uskim i strmim ulicama i slikaju neobične prizore.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru