Davanje novca prosjacima postaje prekršaj

18 Apr 2016
467 pregleda

Socijalna politika svih evropskih država podrazumeva odvajanje značajnih sredstava za borbu protiv ekstremnog siromaštva. Kroz različite programe socijalno ugroženo stanovništvo se ohrabruje da uđe u sistem zaštite. Iz tog razloga, prosjačenje je zabranjeno i kažnjivo.

Davanje novca prosjacima postaje prekršaj

Zakonske odredbe kojima se sankcionišu prosjaci predstavljaju očigledan apsurd. Nemoguće je naplatiti kaznu licima koja nemaju primanja, ne poseduju imovinu, a često ni lična dokumenta.

Oni koji podržavaju kampanje protiv prosjačenja širom Evrope svoj stav pravdaju nizom argumenata. Pod plaštom prosjačenja često se kriju organizovane kriminalne grupe angažovane u krijumčarenju i trgovini ljudima, preprodaji narkotika, prostituciji, sakaćenju i kidnapovanju dece. Deci koja završe u sistemu prosjačenja uskraćeno je obrazovanje i zdravstvena zaštita, a nehumani uslovi odrastanja stvaraju od njih pogodne „regrute” i buduće slepe poslušnike ekstremističkih organizacija i organizovanih kriminalnih grupa.

U Italiji prosjačenje nikada nije bilo zakonom zabranjeno, mada su postojale odredbe koje zabranjuju korišćenje dece i životinja u te svrhe. Praksa kažnjavanja započela je na lokalnom nivou, prvi put 2008. godine, kada je grad Venecija uveo zabranu prosjačenja na ulicama. Kazne od 25-50 € su retko mogle biti naplaćene, a sve što je policija mogla da uradi je da zapleni zatečenu zaradu prosjaka. Postalo je jasno da ovaj sistem sankcija ne funkcioniše.

Nova praksa kažnjavanja koja bi podrazumevala sankcije protiv onih koji prosjacima daju novac predložena je u Norveškoj, Danskoj i Velikoj Britaniji, ali konkretne zakonske odredbe nisu donete. Lokalna vlast primorskog gradića Bordigera u italijanskoj regiji Ligurija, nedaleko od granice sa Francuskom, odlučila je da uoči turističke sezone uvede lokalni zakon koji davanje novca prosjacima tretira kao prekršaj.

„Besmisleno je kažnjavati prosjake koji nikada neće ni hteti ni moći da plate kazne, pa smo odlučili da na ovaj način opomenemo građane koji im novac daju. Za one koji su zaista u teškom materijalnom stanju postoje socijalne službe” - izjavio je gradonačelnik Đakomo Palanka.

Potez lokale vlasti je naišao na podeljena mišljenja. Tačku na brojne osude je argumentovano stavio Stiv Barns, jedan od osnivača fondacije Projekat Rim koja je obezbedila pomoć i podršku u socijalizaciji stotina beskućnika u italijanskoj prestonici. On je potez vlasti Bordigere ocenio kao veoma pozitivan.

„Ponižavajuće je baciti čoveku na ulici nekoliko novčića, to nije čin koji pokazuje humanost i samilost. Pored toga, takvim potezima se podržavaju ili organizovani kriminal, ili loše ljudske navike poput alkoholizma i narkomanije, jer prosjaci dobijeni novac retko troše na hranu i odeću. Pomoć ovim ljudima je moguća samo kroz institucije. Vreme je da počnemo da se prema njima ponašamo humano i ne umirujemo savest tako što ćemo im baciti malo sitnine” - rekao je Barns.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Sopček Đura, 24 Apr 2016

Kao humanista, apsolutno sam protiv sankcija i kažnjavanja prosjaka, naročito dece! Slažem se da je prosjačenje vid organizovanog kriminala i zbog toga dajem svoj glas onima koji se zalažu da se najsiromašnijim ljudima pomogne organizovanjem državnih institucija! Predlažem da vlade svih zemalja osnuju ministarstva za pomoć ljudima bez sredstava za život! I ne samo njima, nego i onima koji žive od minimalnih primanja, nedovoljna za život dostojan čoveka...

Odgovori
 
Slobodan, 17 Oct 2022

Atak na prosjaka je napad na slobodu življenja,neki koj žive u luksuzu i koj su taj luksuz stekli na neki sumnjiv način i nisu toliko gonjeni kao što je to slučaj sa ljudima koj su dostigli dno života i koj više nemaju gde,vrlo je loše svetiti se takvim ljudima koje je bog postavio tu gde jeste i gde će da istrunu i ako se njih neko seti i pomogne om po neko to je dobro delo ne kriminal jer ih preko te ruke spasa pomaže gospod stvoritelj onoga koga je stvorio taj ko prosi je pod neke kazne nama ljudima nepoznate i on iz te robije ne može da izađe svojom voljom a vi kad takvo lice kažnjavate preuzimate ulogu sudije i na kraju ćete vi imati posla sa bogom verovali vi to ili ne.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru