I abeceda ide u korak s vremenom

05 Sep 2012
Autor V.B.
181 pregleda

Da li se sijećate onoga dana kada ste u pratnji roditelja ili baka i djedova malenim koracima i sa zebnjom kročili dvorištem ka, vama tada, ogromnoj zgradi koju su nazivali ŠKOLA? Trenutka kada ste morali ispustiti ruku, odvojiti se od vaših najmilijih i poći za nekom nepoznatom tetom koja vas je vodila do učionice?

Da li se sijećate mirisa vaših udžbenika, onako potpuno novih, netaknutih? I svakojakih sličica uz nešto što se zvalo slova?

A kao avion

B kao brod

C kao cipela

I tako redom…sve do Ž kao žabe.

Danas djeca odrastaju u potpuno novom svijetu gdje imaju pristup svemu u bilo koje vrijeme. Način na koji uče, čitaju, pišu, gledaju ili slušaju potpuno se razlikuje od onog na koji smo mi sve to upijali.

U vrijeme Google, Facebooka, Applea, mailova, YouTubea i ostaloga, današnji klinci uče na posve drugačiji način nego prije 20, 15, 10 godina. Nova generacija mladeži odrasta uz mobitele, internet, razne gadgete, visoko sofisticiranu tehnologiju, te polako zaboravljaju stvari kojima smo se mi veselili i to ne tako davno.

Iako još ne pohađaju školu, petogodišnjaci su već dobro upoznati sa aplikacijama na mobitelu, YouTube im nije stran pojam, znaju što je Facebook i Google, a uče pomoću videa ili raznih igara. Ljudi su vizualni tipovi i lakše pamte slike nego slova, stoga nije ni čudo da djeca prepoznaju koju aplikaciju, odnosno sliku treba pritisnuti na mobitelu kako bi dobili željeni rezultat, iako ne znaju čitati.

Možda nam ova slika ispod danas izgleda neprihvatljiva, no tko zna, vjerovatno će djeca kroz skoro vrijeme učiti slova na ovaj način.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru