Priča o plaži koja se izborila sa ljudskom bahatošću - Staklena plaža u Kaliforniji

12 Nov 2013
1011 pregleda

Početkom 20. veka stanovnici mesta Fort Bragg u Kaliforniji su redovno bacali otpad na obližnju plažu. U to vreme plaža je bila u vlasništvu kompanije Union Lumber i na nju je odlagano bukvalno sve: od stakla, plastike, preko kućnih aparata, do automobila. Kada bi postala potpuno zatrpana, otpad bi se palio da bi se napravilo mesta za novi.

Priča o plaži koja se izborila sa ljudskom bahatošću - Staklena plaža u Kaliforniji

Tek 1967. godine je doneta zabrana odlaganja otpada, kada su preduzete mere i uloženi veliki napori da se plaža grubo očisti. Ipak, fizički je bilo nemoguće uklonitii tone i tone razbijenog stakla i tada je na scenu stupila majka priroda, koja je našla rešenje za ovo neoprostivo ljudsko ponašanje. Tokom sledećih decenija talasi su zapljuskivajući obalu, glačali krhotine stakla i pretvarali smeće u prelep pejzaž. Plaža je posebno atraktivna prilikom izlaska i zalaska Sunca, kada stakleni kamenčići reflektuju svetlost, stvarajući zaslepljujuće šarene prizore.

Staklena plaža je 2002. godine postala vlasništvo California State Parka, a nakon dodatnog uređenja MacKerricher State Parka. Poslednjih godina ova plaža je postala vrlo popularna za turiste koji dolaze u potragu za lepim komadićima stakla u želji da ih ponesu za uspomenu, uprkos strogim zabranama odnošenja stakla.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru