Bolton Strid, potok koji guta ljude

26 Dec 2015
2319 pregleda

Između Barden kule i manastira Bolton u engleskom Jorkširu leži mesto koje je svrstano u pet najlepših pejzaža na svetu. Nažalost, poznato je i kao jedna od najopasnijih prirodnih klopki.

Bolton Strid, potok koji guta ljude

Bolton Strid, potok širok svega dva metra naoko deluje sasvim bezazleno. Ispod površine vode nalazi se dubok ponor sa snažnim podvodnim strujama koje povuku u sigurnu smrt svakog ko pokuša da ga pređe. Veruje se da niko ko je upao u potok nije preživeo, niti je pronađeno njegovo telo.

Objašnjenje za ovaj prirodni fenomen nalazi se 30 metara uzvodno, gde mali potok nastaje iz moćne reke Vorf koja protiče kroz Jorkšir. Kada dođe do regije oko manastira Bolton, reka nastavlja svoj tok kroz uski klanac koji joj daje neverovatnu brzinu i dubinu. Mala širina Bolton Strida daje iluziju planinskog potoka, ne dubljeg od pola metra, ali je usek kroz koji voda teče zapravo izuzetno dubok i skriven ispod mreže pećina i tunela u kojima se nalazi ostatak rečnog toka. Do sada nije istraženo koliko je Bolton Strid zapravo dubok. Prelep pejzaž prosto mami da se potok prepešači ili preskoči preko stena koje izviruju iz vode. Veruje se da je i naziv Strid nastao od reči stride (koračati). Danas na Bolton Stridu na svakih nekoliko metara stoji velika tabla sa upozorenjem da jedan korak može da vas odnese u fatalni podvodni lavirint. Od 2010. godine, kada su zabeležena brojna utapanja, potok obezbeđuje policija.

Uspomenu na jednu od prvih dokumentovanih žrtava smrtonosnog potoka, dečaka Vilijama de Romilija koji se utopio 1154. godine, čuvaju manastir Bolton sagrađen od donacije dečakove majke Alis de Romli, i pesma Vilijama Vordsvorta Snaga molitve, posvećena tragično nastradalom dečaku.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru