Dokle doseže čovekova bahatost?

31 Mar 2014
Autor Tea
1134 pregleda

Animirani video Stiva Katsa o neodgovornom, a potom kroz istoriju zagađenja naše planete i bahatom ponašanju čoveka prema prirodi, videlo je više od šest miliona ljudi, što je za Youtube zaista mnogo, ali za našu planetu veoma malo.

Dokle doseže čovekova bahatost?

Ovaj londonski animator je u nešto više od 3 minuta crtanog filma pokazao kako se razvojem civilizacije menjao odnos čoveka prema prirodi. Šume su raskrčene zbog izgradnje autoputeva, prirodna hrana zamenjena ekstratima, a na plodnom zemljištu nastali su betonski gradovi.

Video govori o čoveku koji nemilosrdno krči prirodu zbog sopstvene sebičnosti, uništavajući sve što mu se nađe na putu. Svaki projekat mu je zanimljiv samo dok ga ne završi, a potom kreće u nove pohode na putu lagodnog života. Kada je konačno stigao na vrh, nije primetio da je tokom svog putovanja uništio sve oko sebe kako bi seo na tron sa koga je jedino mogao da upravlja đubretom.

Sa željom da nas natera da razmislimo šta smo učinili sa jedinim mestom koje imamo za život i šta će se desiti ako hitno nešto ne preduzmemo, Stiv Kats je ovaj crtani film nazvao kratko i jasno, “Čovek”.

Šta je čovek? Neki vele koren cveta što u nebo cveta. A ja velim, cvet je čovek, al’ mu je koren u paklu stvoren! – Šandor Petefi

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru