Karlu Karlu, đavolji mermer na svetoj zemlji

27 Sep 2016
Autor Mirjana
495 pregleda

Jedan od simbola australijske divljine predstavlja skup masivnih stena na Severnoj Teritoriji, današnjoj federalnoj jedinici koja će uskoro postati sedma država Australije. Ogromne granitne strukture Varumungu Aboridžini nazivaju Karlu Karlu, ili Đavolji mermer.

Karlu Karlu, đavolji mermer na svetoj zemlji

Stvorene su tokom erozija koje su se dešavale milionima godina i variraju u veličini od 50 cm do preko 6 metara. Neke od njih prirodno balansiraju na drugoj steni, a neke izgledaju kao da ih je neko precizno podelio sečivom. Iako se čini da su pažljivo aranžirane, ili da su došle izdaleka sa poplavnom bujicom glečera, zapravo su formirane erozijom stena koje su iz zemlje izbile na površinu.

Pre mnogo miliona godina, nagomilane mase istopljenih stena su se proširile pod zemljom, i naselile se u čvrst sloj Zemljine kore. Nakon nekog vremena, tektonske sile su izazvale preklapanje kore u toj oblasti, što je izazvalo da se granit slomi u ogromne kvadratne blokove. Pod uticajem vode i vetra, komadi granita su dobili oble ivice i postali glatke stene koje vidimo danas.

Ekstremne temperaturne razlike između dana i noći u suvoj pustinjskoj oblasti dovodile su do konstantnog širenja i skupljanja stena. Vremenom, neke od njih su pucale na pola.

Karlu Karlu stene imaju veliki značaj za Aboridžine i zaštićene su Aktom o aboridžinskim svetim mestima Severne Teritorije. U njihovoj mitologiji stene Đavoljeg mermera predstavljaju jaja Dugine zmije, a mnoge tradicionalne priče australijskih urođenika su povezane sa ovim mestom.

Po jednoj legendi, Arange, čovek-đavo je prolazeći kroz ovu oblast pravio traku od kose, tradicionalni ukras aboridžinskih vođa. Dok je uvrtao pramenove da napravi traku, nešto njegove kose ja palo na zemlju. Gde god je pao pramen kose, stvorila se ogromna crvena stena. Arange se vratio na brdo Aileparantehe gde, kako legenda kaže, živi i danas.

izvor: Travel Outback Australia, Southside Travel

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 16 Oct 2016

IMPRESIVNO!!! Posebno sam zadivljen stenom na trećoj fotografiji: kao da će svakog trenutka da se nagne na levu stranu...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru