Posuđe koje ne treba prati

22 Jan 2014
Autor Tea
437 pregleda
Posuđe koje ne treba prati

Proizvođači deterdženata za pranje posuđa više ne znaju koju novu formulu da primene i kakvu čarobnu reklamu da smisle, kako bi svoje kupce ubedili da je baš njihov proizvod pravo rešenje za otklanjanje mrlja bez upotrebe žice i polomljenih noktiju.

Ne postoji domaćica kojoj se bar jednom nije dogodilo da joj jelo zagori i da ma koliko da se trudi ne može lepo da očisti posudu u kojoj je to jelo pripremala. Uzalud se proizvođači trude da smisle nove visoko koncentrovane mirisne formule za uklanjanje tvrdokornih mrlja koje će, negujući ruke domaćici, ujedno učiniti i posuđe higijenski čistim bez muke od ribanja.

Mada za termin tvdokorne mrlje naše bake nisu nikad čule, one su ovaj problem rešavale i bez upotrebe silnih novih preparata. U posudu koja zagori, one su sipale vodu sa malo sode bikarbone, puštale da provri i potom bez većih problema uspevale da odstrane nečistoću.

Šta je zapravo najtvrdokornija mrlja o kojoj svakog dana toliko slušamo? Definicija koju najčešće susrećemo po medijima je da su to mrlje koje su tvrdokornije od drugih. A šta znači tvrdokoran? Prema rečniku Matice srpske tvrdokoran je onaj koji je tvrde kore, nepopustljiv, uporan i tvrdoglav. Kakva god da je reklama za silne deterdžente, u susretu sa "tvrdoglavim i upornim" mrljama nijedan se nije pokazao delotvornim u praksi.

U saradnji sa istraživačkom kompanijom „Innvetia“ i Kraljevskog institiuta za tehnologiju u Stokholmu, studio za dizajn „Tommorrow Machine“ je proizveo posuđe koje ne zahteva ni vodu ni hemikalije da bi ostalo čisto. Jednostavno ga ne treba prati.

Za izradu ovog posuđa upotrebljeni su materijali na bazi celuloze, koji su laki, čvrsti i savitljivi usled čega se ne lome pri padu. Posuđe je premazano specijalnom tehnologijom koja imitira lotosov list kako bi stvorila površinu otpornu na vodu i prljavštinu. Proizvođači tvrde da nakon upotrebe, ovo posuđe je dovoljno nagnuti i ono će se samo očistiti.

Sudovi koje ne treba prati još uvek nisu spremni za industrijsku proizvodnju ali po rečima dizajnera „Tomorrow Machine“ ova tehnologija uštedom vode i energije će pomoći u zaštiti životne okoline a domaćicama će konačno rešiti problem tih tvrdoglavih mrlja.

Foto: Tomorrow Machine

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru