InterAktivni Bukvar

04 Nov 2012
Autor Kewa
195 pregleda

Od 29. do 31. oktobra, u Beču je održan Pioneers Festival, posvećen mladim evropskim preduzetnicima, inovatorima i pronalazačima. Organizatori su izabrali 30 firmi od ukupno 850 prijavljenih učesnika koji su predstavili svoj pronalazak. Među izabranima našao se i tim iz Beograda.

InterAktivni Bukvar

Srbiju su predstavljali Vladimir Koprić, Marko Marinković i Goran Dimitrov iz Beograda, a njihov projekat, "InterAktivni Bukvar", namenjen je predškolskom uzrastu i đacima u osnovnim školama i predstavlja kvantni skok u obrazovanju za 21. vek.

Sistem se zasniva na interaktivnosti i intenzivnom korišćenju multimedijalnih sadržaja čime se deci omogućava efikasniji način usvajanja novih znanja, korišćenjem uređaja osetljivih na dodir, kao što su tablet računari i mobilni telefoni. Metodologija ovakvog, najsavremenijeg, prenošenja školskog gradiva razvijana je u saradnji sa pedagozima, vaspitačima i katedrom za srpski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Ministarstvo prosvete je odobrilo pilot projekat Interaktivni Bukvar. Zahvaljujući velikom interesovanju Ministarstva za ovaj projekat, timu Bukvara će biti omogućeno sprovođenje ovog projekta kroz zvanično testiranje u predškolskim i osnovno školskim ustanovama koje je odredilo Ministarstvo.

Projekat je nakon prvog javnog prikazivanja na međunarodnom događaju Startup Live, gde je osvojio čak tri nagrade, privukao pažnju, pa se krenulo u pregovore sa više proizvođača koji su zainteresovani za sponzorisanje projekta.

Prestigio je bio najagilniji: pored niza modela koji zadovoljavaju tehničke specifikacije, oni su se pokazali i kao cenovno najpristupačniji. Donirali su i tablete koji će se koristiti za prvu turu testiranja u predškolskim ustanovama, čime su pokazali da su prepoznali vrednost ovog projekta. Profsori će se osloboditi manuelnih poslova pripreme gradiva pred svaki čas. Tako će predavačima biti omogućeno da zauzmu poziciju koja je i zamišljena, a to je da budu neko ko usmerava i vodi učenike kroz već dostupno i servirano gradivo, na jednostavan i interesantan način. Kreda će biti potpuno eliminisana, kao i alkoholni flomasteri i bele table, čime će se postići znatno zdravija radna sredina za profesore i učenike.

Interaktivni Bukvar nije samo priča za srpski jezik, već je praktično primenljiva koncepcija koja se može upotrebljavati i za druge jezike i zemlje. Ovo je lep korak unapred u školstvu, a i pokazatelj da se umesto sirovina za proizvodnju polako počelo sa izvozom ideja i pronalazaka.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru