Zašto je deci potrebno pozorište?

22 Oct 2014
Autor Tea
1465 pregleda

Prošlo je više od 65 godina od kada su se prvi put ugasila svetla u sali Malog pozorišta „Duško Radović“, podigla velika zavesa, a osmehe na dečijem licu izazvala predstava „Pepeljuga“ Vladimira Nazora u režiji Predraga Dinulovića.

Zašto je deci potrebno pozorište?

Zahvaljujući pokretaču ideje, ujedno i prvom upravniku Božidaru Valtroviću, 1948. je osnovano Pozorište lutaka NR Srbije, koje je do danas više puta menjalo naziv: Beogradsko marionetsko pozorište, Beogradsko pozorište lutaka, Malo pozorište, da bi konačno postalo Malo pozorište „Duško Radović“. U potrazi za svojim prepoznatljivim stilom, ono je tokom godina sazrevalo i saznavalo, koristeći savremena evropska i svetska dostignuća u oblasti pozorišne umetnosti, ali kroz očuvanje naše narodne kulture.

Malo pozorište je bio naziv prvog srpskog dečijeg pozorišta koje je postojalo u periodu od 1905 - 1907. a koje su vodili Branislav Nušić i Mihajlo Sretenović.

U predivnom ambijentu Tašmajdanskog parka, ovo pozorište je dobilo prvu namenski građenu zgradu za dečije pozorište u staroj Jugoslaviji u kojoj se od 6. juna 1968. i nalazi. Zgrada je sazidana po ideji našeg cenjenog arhitekte, Ivana Antića.

Inicijativom novog upravnika Primoža Beblera, 1986. je pored dečije scene ustanovljena i „Večernja scena Radović“, čime je ovo pozorište postalo jedinstveno mesto za velike i za male koje važi za jedno od najprogresivnijih pozorišta u Beogradu. Na dečijoj sceni su prvi put odigrane predstave namenjene bebama, a na večernjoj adolescentima.

Osvajajući srca publike i mnogobrojne nagrade, ovo pozorište je svoje predstave igralo širom sveta, od Kanade, do Japana, po parkovima Beograda i livadama naše zemlje, a može se pohvaliti i nagradama na Sterijinom pozorju, našem najpriznatijem pozorišnom festivalu.

Nakon što je zgrada oštećena u NATO bombardovanju, potpuno je renovirana 2014. i danas predstavlja jedno od najopremljenih pozorišta u Srbiji, koje poseduje savremenu scenu sa posebnom kontrolom svetlosnog parka i audio sistemom pogodnim za sve vrste muzičko scenskih događaja.

Prema rečima novog direktora Aleka Rodića, najvrednije što ovo pozorište poseduje su ljudi, stručnjaci, umetnici i entuzijasti, koji svojom kreativnošću doprinose kvalitetnom repertoaru u kojem uživaju sve generacije: Kameni cvet, Pop Ćira i pop Spira, Plavi čuperak, Prevaranti, Aska i vuk, Pinokio, Noć u Merlinovom zamku, Knjiga lutanja, Cirkus Mario & Neta, samo su neki od 25 naslova koji se trenutno na ovom mestu mogu pogledati.

Pozorište za decu nije samo škola u kojoj se obrazuje pozorišna publika, već ono predstavlja mesto u kome se jačina aplauza meri brojem osmeha i snagom otkucaja dečijeg srca.

Danas kada se u publici nalaze i praunuci onih koji su te davne 1949. gledali prvu izvedenu predstavu, Malo pozorište „Duško Radović“ nas poziva da zajedno sakupimo 1.000 razloga zbog kojih je deci potrebno pozorište:

 • Zbog toga što se u njemu najlepše raste.
 • Zbog toga što je pozorište sinteza dramske, likovne, muzičke i literarne umetnosti.
 • Zbog toga što iz pozorišta dete izlazi bogatije za novo saznanje i još jedno iskustvo.
 • Zbog toga što za razliku od televizije gde ne postoji interakcija, pozorište od posmatrača stvara učesnika.
 • Zbog toga što je druženje u pozorištu zdravije od sedenja pored kompjutera.
 • Zbog toga što se u pozorištu najlepše mašta i sanja.
 • Zbog toga što u pozorištu nemoguće postaje moguće.
 • Zbog toga što nas pozorište uči da razlikujemo dobro i zlo.
 • Zbog toga što se u pozorištu najlepše igra i smeje.
 • Zbog toga što je pozorište večita misterija koja u svakom žanru nastoji da nas nešto nauči.
 • Zbog toga što “iza nekih novih klinaca dolaze još noviji klinci. Klinci prave klince. Klinci se klincima izbijaju”. (D.Radović)
 • Zbog toga što…. (nastavite niz, dodajte svoj razlog…)

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru