Ako nešto ne znaš, pitaj Viki

20 Jun 2015
Autor Tea
215 pregleda

Kao divan primer međunarodne saradnje ljudi iz svih krajeva sveta, koji su svojim nesebičnim doprinosom uspeli da „univerzalno znanje iz svih oblasti učine dostupno svima”, Vikipedija je 2015. godine dobila prestižnu špansku nagradu „Princeza od Asturije”.

Ako nešto ne znaš, pitaj Viki

Od kada je 2001. godine ovu digitalnu enciklopediju osnovao američki biznismen Džimi Vels pa do danas, Vikipedija je dosegla broj od 35 miliona članaka na 288 jezika sa oko 500 miliona pregleda mesečno, što ju je pod parolom: „Ako nešto ne znaš, pitaj Viki”, učinilo jednim od 10 najposećenijih internet sajtova na svetu.

Viki je na samo jedan klik daleko od toga da vas podseti kako se beše zove onaj film u kome igra taj i taj glumac, ko je ono bio predsednik pre ili posle Kenedija ili u kom veku je živeo neki velikan, ali i da vas nauči šta znači neka reč, pojam ili pravac.

Koliko god često bila kritikovana, ona je ipak impresivna u svakom svom aspektu. Naravno da se u njoj mogu naći i neki pogrešni podaci, ali takve odrednice može da menja svaki besplatno registrovan korisnik. Zanimljivo je da je istraživanje uglednog časopisa Nature iz 2005. pokazalo da Vikipedija (Wikipedia) i Enciklopedija Britanika imaju jednak udeo grešaka, odnosno jednaku tačnost.

Viki danas broji oko 32 miliona registrovanih članova, od kojih je blizu 270.000 onih koji su aktivni u radu na mesečnom nivou, a prema nekim proračunima je do sada na stvaranju ove riznice znanja utrošeno preko 100 miliona sati rada.

Mada je za postojanje i funkionisanje ovakvog sajta potrebno oko 6 miliona dolara godišnje, ona je za sve korisnike besplatna. Zbog ogromne posećenosti, sigurno bi osnivaču mogla da donese mnogo novca, ali na njoj nema ni jedne reklame.

Čini se da je svaka kritika apsurdna pred Fondacijom Vikipedija (2003.) koja kao neprofitna organizacija predstavlja fenomen informacionog doba koji je za sve besplatan, veoma jednostavan za snalaženje, nudi pregršt informacija iz svih oblasti i ne opterećuje reklamama, već se izdržava na bazi privatnih donacija.

Nagradu, koja se do 2014. godine zvala „Princ od Asturije”, na svečanoj ceremoniji je u oktobru uručio španski kralj Felipe, koji kada je postao kralj je ovu titulu predao svojoj devetogošnjoj ćerki Leonor, te sada nosi naziv „Princeza od Asturije”.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru