Pinatex, zamena za kožu napravljena od lišća ananasa

21 Jun 2016
Autor Mirjana
5920 pregleda

Na pomen veštačke kože namršti se svaki ljubitelj mode, a na eksploataciju životinja zarad prirodne kože svaki zaljubljenik u prirodu. Čini se da je upravo pronađen izum koji će ih definitivno pomiriti - veštačka koža od biljnih vlakana.

Pinatex, zamena za kožu napravljena od lišća ananasa

Španska dizajnerka Carmen Hijosa je nakon posete Filipinima osmislila poseban materijal koji može da zameni kožu u izradi odeće, obuće, modnih aksesoara i nameštaja. Inspiraciju je našla u tradicionalnoj odeći Filipinki, košuljama istkanim od lišća ananasa, poznatim kao barong tarong.

Analizom materijala je ustanovila da se lišće ananasa može obraditi na mnogo načina. Nakon pet godina istraživanja i testiranja, nastao je Piñatex, materijal biljnog porekla koji ima sve željene karakteristike kože.

Pored očigledne prednosti, odsustva potrebe da se zarad mode žrtvuje veliki broj životinja, Piñatex će omogućiti da se u siromašnim regionima, koji obiluju ananasom, otvore nova radna mesta i angažuje veliki broj ljudi koji su danas na rubu egzistencije. Ceo proces proizvodnje se odvija na plantažama ananasa, a biomasa koja nastaje kao nusprodukt proizvodnje kože može biti dalje korišćena kao kvalitetno i jeftino prirodno đubrivo.

Sve što se napravi od „ananas-kože” je biorazgradivo i estetski superiorno u odnosu na predmete napravljene od PVC materijala koji su danas u masovnoj upotrebi. Tvorci nove industrije lansiraju svoj proizvod pod duhovitim sloganom: „nijedan ananas nije povređen tokom proizvodnje Piñatex-a”.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Biljana, 02 Jul 2016

Dok čitam ovo po glavi mi se vrti stara, dobra, nepravedno proterana konoplja. Verujem da bi određenim tehnološkim procesom i ona bila iskoristiva.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru