It's so fluffy I'm gonna die!

30 Jan 2014
Autor Mirjana
926 pregleda

Ove velike pufnaste lopte su zapravo žive! To su angorski kunići, čijim se šišanjem dobija duga, meka i pahuljasta dlaka za proizvodnju angorske vune, ili popuarne „Angore“ od koje se pletu najmekši džemperi, kape, šalovi...

It's so fluffy I'm gonna die!

Angora kunić je jedna od nastarijih vrsta domaćih kunića za koju se veruje da potiče iz Turske. Legenda kaže da je početkom XVII veka jedan broj francuskih mornara odseo u tadašnjoj turskoj luci Angori. Kako je vreme bilo zimsko, mornari su primetili da lokalne Turkinje nose neobično meke i svilenkaste šalove. Raspitavši se za poreklo fine vune, saznali su za Angora zečeve i poneli nekoliko u Francusku. Na tom području se prvi put spominju u enciklopediji iz 1765. godine.

Kako se u Turskoj uzgoj ovih zečeva vršio samo za sopstvene potrebe, Francuzi su shvatili da bi komercijalna proizvodnja Angora vunice u formi prediva mogla biti veoma isplativa. Pored komercijalne upotrebe, ove zanimljive životinje su postale i omiljeni ljubimci među francuskom aristokratijom tog vremena, a njihova popularnost se brzo proširila i na ostatak Evrope.

Postoji pet vrsta Angora zečeva. Ovi koji vidite na slikama su engleska rasa i danas se često koriste kao kućni ljubimci zbog svog slatkog, paperjastog izgleda. U druge rase spadaju francuska, čija je se dlaka najviše koristi za ručno predenje, Giant poznat po intenzivnom koloritu, Saten čuven po sjaju i nežnim bojama i nemačka rasa. Cena ovih životinjica je oko 20E po komadu i dolaze u različitim bojama, jednobojni ili prošarani tačkama raznih boja.

Iako imaju mnogo pokonika širom sveta, ovi kunići nisu svima ni lepi ni poželjni za kućne ljubimce. Našli su se na listi 10 najružnijih životinja na svetu, gde su u prilično lošem društvu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru