Nixie narukvica, moćna dron-kamera na zglobu ruke

23 Apr 2016
552 pregleda

Zamislite situaciju kada ste akter neverovatnog događaja, ili biste želeli da budete ali vas ograničava to što su vam ruke zauzete kamerom. Kada postanete vlasnik neverovatnog „niksija”, jednim pritiskom na narukvicu iznad vas će se stvoriti moćna HD kamera skrivena u kvadkopter dronu koja će vas pratiti i zabeležiti sve ono što vidite, ali i ono što vašem oku promakne.

Nixie narukvica, moćna dron-kamera na zglobu ruke

Nixie je delo mladog tima koji predvode Kristof Kohstal, doktor fizike koji je zvanje stekao na Institutu za kvantnu optiku i kvantne informacije u Beču i Jelena Jovanović, nekadašnji programski menadžer kompanije Google. Nakon izuzetnih akademskih karijera istraživača i predavača na vodećim američkim univerzitetima, oni danas vode Nixie Labs, svoju kompaniju koja stoji iza ovog izuma. Na ideju su došli nakon što su, i pored naprednih tehničkih znanja i bogate opreme za fotografisanje, propustili da zabeleže prve korake svog deteta. Počeli su da tragaju za dizajnom kamere koji bi ispunio tri uslova: da se brzo aktivira, da im omogući da budu u kadru i da ne zahteva upravljanje koje odvlači pažnju.

Brzina aktivacije je postignuta tako što je kamera smeštena u mali, nosivi i uvek dostupan predmet, a fantastična perspektiva kroz dron dizajn koji joj omogućava letenje. Odsustvo potrebe za daljinskim upravljanjem učinilo je da se tokom snimanja možete potpuno posvetiti dragocenim momentima koje beležite, bez brige o kameri.

Svoj dizajn su prvi put predstavili krajem 2014. godine kada su se prijavili za Intel-ov konkurs Make It Wearable (Učini nosivim). Izazvali su mnogo pažnje, a njihove snimke patenta na YouTube je pogledalo preko 7 miliona ljudi. Kao finalisti takmičenja dobili su sredstva za razvoj prototipa, mentorsku pomoć i tehničku podršku. Dva meseca kasnije, njihov prototip je dobio glavnu nagradu od 500,000 $, fond koji je od prototipa stvorio proizvod. U tom periodu optimizovani su propeleri, motor, navigacija i veličina Nixie narukvice-kamere.

Senzori i algoritmi koji prate kretanje omogućavaju 4 operativna moda:

  • Bumerang - udaljava se od korisnika, snima fotografiju i vraća se
  • Panorama - snima fotografije koje zaokružuju 360° oko korisnika
  • Prati me - ponaša se kao treće lice koje prati korisnika i snima
  • Lebdeći - lebdi iznad korisnika i snima poput kamere na kranu

Poslednja opcija se kontroliše preko smartfona, a sve snimljene fotografije se na telefon ili računar šalju preko Bluetooth ili WiFi veze, pa ih je moguće gotovo trenutno podeliti na društvenim mrežama ili poslati putem maila.

Iako se kroz promotivni materijal uglavnom vidi koje neverovatne mogućnosti Nixie nudi alpinistima i drugim ekstremnim sportistima, njegova primena u svakodnevnom životu je očigledna. Jednim pritiskom na narukvicu otvara se dron koji jednostavno bacite u pravcu iz kog želite da vas snima. Kada završi, dron se vraća do vas. Ipak, ne fiksira se ponovo za zglob ruke, taj deo morate da obavite sami. Potpuno je bezbedan i ne pravi buku, a razvojni tim i dalje radi na unapređenjima poput prepoznavanja lica, boljeg savladavanja prepreka i lepšem dizajnu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Sopček Đura, 24 Apr 2016

Nauka i mašta nemaju granice...

Odgovori
 
Aleksandar, 28 Apr 2016

Zasitićemo se fotografija.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru