Na Drini kućica

23 Apr 2013
Autor Mirjana
4881 pregleda

Usamljena kuća na sredini reke Drine u blizini Bajine Bašte decenijama privlači poglede turista. Mnogi svetski mediji, uključujući i “Daily Mail” i “Nacionalnu Geografiju” zainteresovali su se za ovaj arhitektonski biser smešten na steni, u sred brze reke.

Na Drini kućica

Fotografije Kuće na reci koje je napravila mađarska fotografkinja Irene Becker obišle su svet, a prošlog avgusta je jedna od njih proglašena za fotografiju meseca u časopisu “Nacionalna geografija”. Tokom posete Srbiji, Irene je napravila serijal snimaka o reci Tari, prirodnom rezervatu Uvac i manastiru Rača. Kao i mnogim fotografima koji dođu u predele netaknute prirode, bili su joj izuzetno zanimljivi portreti ljudi i poslovi starih zanata poput potkivanja volova.

Kuću na reci, koja je svojom ljupkošću opčinila svet, sagradila je 1968. godine grupa mladića kojima je trebalo dobro mesto za sunčanje. Kako stena na kojoj je kuća sada nije bila najudobnija za ležanje, doneli su daske sa ruševine stare kolibe u blizini. Sledeće godine su postavili krov i završili kuću. Za transport materijala su koristili čamac i kajak. Veće komade su puštali nizvodno, i dovlačili na stenu kada joj se rečni tovar približi.

Kuća je nekoliko puta bila potpuno uništena tokom poplava, ali je svaki put obnovljena. Ako pogledate fotografije dostupne na internetu, videćete da kućica na svakoj ima drugačiji krov. Smenjuju se pokrivke od drveta, salonit- ploča, crepa i tegole koje svedoče o burnom životu ove građevine. Maleni čardak ni na nebu ni na zemlji u blizini Bajine Bašte postao je simbol borbe čoveka sa ćudljivom prirodom i nemirnom rekom.

foto: Irene Becker, Vladimir Perkić, Bojan Gajić, Vlado Marinković, i Uroš Petrović

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru