Najavljena obavezna registracija dronova

30 Oct 2015
520 pregleda

Do skoro je reč „dron” bila vezana isključivo za vojnu terminologiju, a jedina dilema vezana za ovu tehnologiju se ticala pitanja koliko je humano slati mašine da vode ratove. U poslednjih nekoliko godina, dron tehnologija je ušla u mnoge sfere života.

Najavljena obavezna registracija dronova

Korišćenje dronova u komercijalne svrhe, kao sredstva za brzu dostavu, fotografskih dronova za snimanje terena i dronova koji se koriste za porodičnu zabavu poput nekadašnjih zmajeva i maketa aviona na daljinsko upravljanje, navelo je vlasti u brojnim državama da ozbiljno razmatraju uvođenje reda u ovaj vid vazdušnog saobraćaja.

Po rečima Majkla Huerta, načelnika Federalne avio-administracije SAD-a (FAA), osnovnu brigu predstavljaju učestale žalbe pilota da tokom leta primećuju sve veći broj ovih objekata, što zahteva pojačanu pažnju posade u cilju sprečavanja sudara i potencijalnih katastrofa. Vazdušne jedinice za protivpožarnu zaštitu su tokom akcije gašenja masivnih požara u Kaliforniji ovog leta imale ozbiljan problem sa jatima reporterskih dronova, koji su bez ikakve kontrole i dozvole snimali požare i ometali rad vatrogasnih službi u vazduhu. Tokom teniskog turnira US Open, dron se srušio na tribine stadiona u Njujorku, a zabeležen je i veliki broj incidenata sletanja dronova na zaštićene prostore kritičnih infrastruktura i vladinih objekata, kao i u neposrednu blizinu Bele kuće u Vašintonu.

Uvođenje obavezne registracije dronova bi u SAD-u trebalo da zaživi već polovinom decembra ove godine, jer po rečima ministra saobraćaja SAD-a Antonija Foksa, pretnja po bezbednost i privatnost koju ovi uređaji nose zahteva brze akcije.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru