Najlepši svetionici sveta - La Jument, Francuska

09 Jan 2015
1701 pregleda

Provincija Bretanja (Bretagne), na severozapadu Francuske, formira veliko poluostrvo koje se proteže u Atlantski okean i omeđena je kanalom Lamanš (La Manche) na severu i Baskijskim zalivom na jugu. Vode koje se nalaze od zapadne obale Bretanje pa sve do ostrva Ušant (d’Ouessant) čine more Iroaz (l’Iroise). Ovaj deo obale Bretanje je jedan od najopasnijih morskih puteva u Evropi sa čestim besnim olujama, velikim talasima i jakim strujama.

Najlepši svetionici sveta - La Jument, Francuska

Preko trideset brodova je izgubljeno u ovom području od 1888. do 1904. godine. Zbog toga, jedna trećina svih svetionika Francuske je locirana baš u ovom regionu.

Najimpresivniji među njima je svetionik La Jument (u prevodu Kobila), lociran 300 metara jugozapadno od obale ostrva Ušant. Izgrađen je na steni Ar-Gazec, koja je dobila nadimak "paklena stena" jer je bila uzročnik velikog broja brodoloma. Ova lokacija je dobila prednost u izgradnji niza svetionika koja je započeta 1904. godine. Ovaj svetionik, visok 47 metara, prvi put je obasjao pomorske puteve 15. oktobra 1911. godine. Potpuno je automatizovan 1991. godine kada su instalirana dva generatora struje koja su opsluživala sve uređaje na svetioniku, a uljana lampa je zamenjena električnom lampom koju su rotirala dva elektromotora. Kontrola uređaja se vrši iz operativnog centra koji se nalazi u gradu Brest. Zanimljivo je da se svetioničari zamenjuju isključivo helikopterom jer je prilaz morskim putem izuzetno opasan.

La Jument je postao poznat 1989. godine nakon serije fotografija francuskog fotografa Žan Gišara (Jean Guichard). 21. decemnra 1989. godine, hladni talas niskog pritiska se iz pravca Irske kretao prema Bretanji praćen jakim vetrovima, formirajući ogromne talase od 20-30 metara visine koji su se obrušavali na svetionik. Talasi su polupali prozore u nižem delu kule svetionika, razvalivši pri tome unutrašnja vrata, plaveći kompletan donji deo i odnoseći nameštaj. Svetioničar Théodore Malgorn se u poslednjem trenutnku sklonio u unutrašnjost svetionika, popeo se do kupole - i spasao se sigurne smrti. Žan Gišar je tog dana, i pored nevremena koje je zahvatilo to područje, odlučio da napravi seriju fotografija svetionika u oluji. Našao se na pravom mestu u pravom trenutku - ovekovečio je momente nadolaženja talasa i bekstva svetioničara sa bazne platforme.

Svetionici, usamljene, romantične i tajanstvene građevine, smeštene na stenama, obavijene maglom, u zagrljaju talasa, oduvek su golicale maštu ljudi i igrale značajnu ulogu u pomorskoj i rečnoj navigaciji.

Prkose suncu, olujnim vetrovima i odolevaju zubu vremena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru