Pet čuvenih naslovnica Nacionalne geografije

20 Nov 2014
833 pregleda

Od 1888, Nacionalna geografija je milionima čitalaca ispričala neverovatne priče, prikazala scene i otkrića iz najskrivenijih delova sveta. Naslovnice ovog magazina su postale kultne još od prvog izdanja koje je na koricama imalo sliku - snimak borbenog aviona u letu, objavljenu 1959. godine.

Pet čuvenih naslovnica Nacionalne geografije

Retrospektiva naslovnih strana Nacionalne geografije danas predstavlja malu hronologiju savremene istorije sveta, međunarodnih političkih događaja, zapanjujućih otkrića i lepota naše planete. Fotografije, često vizuelna remek-dela, upotpunjene su pričama o mestima koja su čitaoci često prvi put otkrivali na stranicama ovog magazina.

Predstavljamo vam malu retrospektivu kultnih naslovnica Nacionalne geografije:

OKTOBAR 1888

Prvi broj magazina, koji na naslovnici ima tadašnji pečat Društva Nacionalne geografije, mapu SAD-a.

JUN 1985

Fotografija Stiva Mekarija koju ste sigurno videli mnogo puta. Prvi put je objavljena na naslovnici Nacionalne geografije. Izraz straha u pogledu devojčice koja je iz Avganistana pobegla u izbeglički kamp u Pakistanu je nemoguće zaboraviti.

DECEMBAR 1969

Verovatno najpoznatija naslovnica Nacionalne geografije, snimljena objektivnom Nila Armstronga na Mesecu tokom misije Apolo 11.

OKTOBAR 1978

Pravi „selfi“ gorile Koko krasio je naslovnicu Nacionalne geografije pre skoro četiri decenije.

OKTOBAR 2009

Jedna od 84 fotografije Majkla Nikholsa iz serije o zaštitnicima prirode i impozatnom drveću krasila je ovaj broj magazina. Na slici je ekolog Džim Spikler.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru