Lice na Marsu

31 Jul 2015
Autor Mirjana
851 pregleda

Na današnji dan, 31.7.1976. godine, objavljena je prvi put čuvena fotografija „lice na Marsu” koju je iz orbite iznad Zemljinog komšije snimila NASA-ina letelica Viking 1, kao deo serije od 300000 fotografija Marsove površine.

Lice na Marsu

Fotografije klasifikovane pod brojevima 25A72 i 70A13 u NASA centru u Merilendu ubrzo su kao zanimljivost prosleđene novinskim agencijama. Iako su stručnjaci u startu naglasili da se radi samo o igri svetlosti i senke koja je stvorila zanimljivu iluziju, ova medijska atrakcija je izazvala burne reakcije.

Jedva su je dočekali teoretičari zavere koji su ponovo oživeli teoriju da je Mars nekada bio naseljena planeta, čiju je civilizaciju zbrisala nepoznata vrsta vanzemaljaca. Po njihovom mišljenju, slike su otkrile posmrtne ostatke i piramide drevnih Sidonijana, stradalih u svemirskim nuklearnim bitkama između starosedelaca Marsa i njihovih neželjenih posetilaca.

Tri godine nakon objavljivanja slike, dva radnika NASA-e su, uz skromno poznavanje geologije Marsa i uz pomoć programa za uvećavanje slika zaključili da „lice” nije prirodna pojava izazvana meteorološkim uslovima i klimom, već je nesumnjivo „poruka” upućena ljudskoj civilizaciji. U okolini „lica” koje je zauzimalo površinu od oko 2,5 km2, nalazio se veći broj piramida što je bilo dovoljno da se rasplamsa mašta, objavi knjiga i rodi legenda. Verovalo se da su piramide raštrkane po području Sidonije ostaci gradova i tvrđava, strateški pozicioniranih tako da obeležavaju tačku gde je Sunce izlazilo u vreme Marsove ravnodnevnice pre pola miliona godina.

Uzaludno su naučnici pokušavali da objasne da je na fotografiji, koja zaista podseća na ljudsko lice, zabeležana samo igra svetslosti na brežuljku ni po čemu neuobičajenog oblika, a da crne tačke na snimku nisu ništa drugo do greške u prenosu podataka. Objašnjavali su i da su „piramide” strare eolske formacije koje se mogu videti na svim suvim pustinjskim područjima.

Kraj legende „lica na Marsu” definitivno je došao nakon NASA-inih misija Mars Global Surveyor (1997-2006) i Mars Reconnaissance Orbiter (2006-) i Mars Express probe Evropske svemirske agencije, kada je Zemljanima postala dostupna savremena tehnologija fotografija visoke rezolucije. Nove slike Sidonije pokazale su da se radi o golom brdu, bez nagoveštaja reljefa ljudskog lica.

U međuvremenu, legenda koja je živela više od dve decenije eksploatisana je na mnogo načina. U holivudskim filmovima, knjigama i magazinima, „lice” koje je smatrano bona fide dokazom života na Marsu postalo je ikona pop-kulture. Marsolozi amateri jednostavno nisu bili spremni da se odreknu legende i priznaju da je u pitanju igra prirode, a ne „pozdrav od Marsovaca”. Dva povezana događaja išla su im na ruku. Ruska sonda Fobos 2, koja je stigla do Marsa u januaru 1989. godine, prekinula je svaki kontakt sa Zemljom u trenutku kada je snimila „nepoznat predmet koji tamo ne bi trebalo da bude”. Deset godina kasnije američka sonda je takođe misteriozno nestala čim je zamakla na nevidljivu stranu Marsa, sa koje su se očekivale nove i do sada neviđene fotografije.

Ipak, Zemljani ne odustaju, i neće se smiriti dok po staroj navici dobro ne istraže dvorište svog prvog komšije. Šta smo do sada pronašli i da li nas je načisto obuzela pareidolija, prosudite sami:

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru