Najlepši bazen na svetu

07 Jun 2013
Autor Mirjana
1195 pregleda

Bazen Hamilton u Teksasu je deo prirodnog rezervata koji se nalazi 40 km zapadno od Ostina. Ovaj nesumnjivo najlepši prirodni bazen na svetu nastao je pre više od 1.000 godina, kada se usled erozije urušio svod pećine i otkrio predivno jezero boje žada u koje se sliva vodopad visok 50 metara.

Najlepši bazen na svetu

Okolina bazena Hamilton je prirodni rezervat prirode sa bujnom vegetacijom i bogatom faunom. On je dom retkih biljaka (orhideja potočarka, burbon magnolija) i ptica (zlatnoobrazna neofema). Do bazena se stiže stazom koju okružuju ogromna stabla čempresa, čiji miris upotpunjuje uživanje na ovom mestu.

Stotinama godina ovaj biser Teksasa je bio najbolje čuvana tajna američkih Indijanaca iz plemena Tonkawe i Lipan Apača, sve dok 1860. godine zemljište na kojem se nalazi nije kupio Morgan Hamilton, brat tadašnjeg guvernera Teksasa, i nazvao bazen po imenu svoje porodice. Zemljište se u njihovom posedu zadržalo kratko, samo do 1880. godine, kad ga je kupila porodica Reimer, nemački emigranti, da bi na njemu uzgajali ovce i goveda. Iako su mnogi smatrali da je to okruženje nezgodno za uzgoj stoke, Reimerovi su brzo shvatili sve mogućnosti koje nudi nesvakidašnja prirodna lepota i otvorili vrata svog ranča posetiocima. Bazen Hamilton je početkom XX veka postao turistička destinacija.

Shvativši da konstantno i nekontrolisano izrabljivanje od strane Reimerovih koji nisu odustajali od svoje stočarske proizvodnje, kao i sve masovnije posete turista mogu uništiti ovaj delikatni ekosistem, teksaško Odeljenje za parkove i prirodne rezervate je otkupilo deo imanja od Reimerovih 1980. godine i proglasilo ga za najznačajniju prirodnu oblast okruga Travis.

Poslednjih trideset godina, država Teksas ulaže napore da u projektima restauracije prerije, očuvanja ugroženih vrsta, bioinventara i kontrole kvaliteta vode sačuva i unapredi ovaj biser najveće američke države.

izvor: Parkovi Travis Okruga

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 25 Jun 2015

Verujući ljudi verovatno ovako zamišljaju RAJ !? Kao ateista, pacifista i kosmopolita, uveren sam da raj zaista postoji a to je naša Majka Planeta Zemlja!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru