Najlepši svetionici sveta - Svetionik Sv. Teodora

04 Sep 2013
641 pregleda

Svetionik sv. Teodora se nalazi na veštačkom poluostrvu u blizini Argistolija u Kefaloniji u Grčkoj. Podignut je 1828. godine od strane britanskog generala Charlesa Jamesa Napiera.

Najlepši svetionici sveta - Svetionik Sv. Teodora

Osnovu svetionika čini kružna struktura od 20 belih stubova izgrađenih u dorskom stilu. Osnova je visoka 11 metara a na njoj se nalazi kupola visine 8 metara.

Iako je britanska vojna vladavina izgradila važne objekte koji su doprineli prosperitetu Kefalonije, ovaj svetionik biva uključen u grčku mrežu svetionika tek 1863. nakon integracije ostrva u grčku državu.

Svetionik je uništen u razornom zemljotresu koji je pogodio Kefaloniju i druga jonska ostrva 1953. godine. Obnovljen je 1960. godine od strane grčkog arhitekte Takisa Pavlatosa po originalnim nacrtima iz 1828. godine.

Svetionik je aktivan i dan danas.

Svetionici, usamljene, romantične i tajanstvene građevine, smeštene na stenama, obavijene maglom, u zagrljaju talasa, oduvek su golicale maštu ljudi i igrale značajnu ulogu u pomorskoj i rečnoj navigaciji.

Prkose suncu, olujnim vetrovima i odolevaju zubu vremena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 25 Jun 2015

Svako ima svoj ukus, reče đavo i sede u koprivu! I zaista, to je stvar ukusa ali mi nije jasno zašto je ovaj svetionik uvršten među najlepše? Osim njegove veoma važne uloge u pomorskom saobraćaju i u odnosu na druge svetionike sa ove liste, ova građevina, po mom ukusu, ne zaslužuje taj epitet!?

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru