Najlepši svetionici sveta - Cape Point, Rt dobre nade

09 Mar 2014
1940 pregleda

Prvi Evropljanin koji je oplovio Rt dobre nade je portugalski istraživač Bartholomeu Dias, 1488. godine i nazvao ga je Cabo Tormentoso (Olujni rt). Nešto kasnije, portugalski kralj John II promenio mu je ime u Cabo da Boa Esperança (Rt dobre nade). Svetionici Cape Point su izgrađeni na Rtu dobre nade, na krajnjem jugozapadnom delu afričkog kontinenta.

Najlepši svetionici sveta - Cape Point, Rt dobre nade

Može da se kaže da Rt dobre nade zapljuskuju dva okeana - Atlantski i Indijski, iako njihova granica nije precizno definisana i kreće se od Rta dobre nade do Rta Agulhas (Iglenog rta)koji se nalazi na najjužnijoj tački Afrike.

Stari svetionik je izgrađen 1857. godine na Rtu Point Peak, 238 metara iznad nivoa mora opremom dopremljenom iz Engleske. Međutim, zbog visine na kojoj se nalazi često je bio zaklonjen oblacima ili gustom maglom. Pored toga, njegova svetlost je bila nevidljiva brodovima pod određenim uglom. Nakon što se portugalski prekookeanski brod Lusitania nasukao 18. aprila 1911. godine, izgrađen je novi svetionik na Rtu Point, svega 87 metara iznad nivoa mora. Replika krsta koju je postavio Vasco Da Gama 1497. godine, stoji visoko na brdu iznad plaže i pokazuje lokaciju gde su se iskrcavali portugalski istraživači.

Novi svetionik na Rtu Point je najjači svetionik na južnoafričkoj obali. Ima domet 63 km, sa tri uzastopna bljeska jačine 10 miliona kandela na svakih 30 sekundi.

Oba svetionika se nalaze u Nacionalnom rezervatu Rt dobre nade koji je u sklopu Nacionalnog parka "Table Mountain". Do starog svetionika se može doći žičarom "Leteći Holanđanin" koja je posebna turistička atrakcija. Sa tog vrha moguće je posmatrati u toku sezone kitove i preko 250 vrsta ptica. Poseban doživljaj u sklopu rute na Rt Point su i kolonije afričkih pingvina.

Svetionici, usamljene, romantične i tajanstvene građevine, smeštene na stenama, obavijene maglom, u zagrljaju talasa, oduvek su golicale maštu ljudi i igrale značajnu ulogu u pomorskoj i rečnoj navigaciji.

Prkose suncu, olujnim vetrovima i odolevaju zubu vremena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru