Iguazu slapovi

24 Nov 2012
Autor Sena
353 pregleda

Kažu da se uz svako čudo prirode veže se i neka legenda pa tako ovi predivni slapovi nose i svoju priču.

Iguazu slapovi

Legenda dolazi iz naroda Guaraní koji su s koljena na koljeno prenosili priču o Bogu čija je namjera bila da se oženi prekrasnom djevojkom, no da bi se priča malo zakomplicirala, ona je pobjegla sa svojim ljubavnikom. Prema Guaraníma, Bog se toliko naljutio pa je stvorivši slapove razdijelio rijeku isto kao što je ljubavnike htio osuditi na odvojen život.

Sam naziv rijeke i slapova, Iguazu, korijene vuče iz riječi «y» i «guasu» koje dolaze iz jezika naroda Guaraní. Prijevod te dvije riječi su voda i velika.

Vodopadi Iguazu (također Iguassu, Iguaçu por. Cataratas do Iguaçu, špa. Cataratas del Iguazú), su vodopad na rijeci Iguazu, na granici između brazilske države Paraná i argentinske provincije Misiones. Vodopad, koji rijeku Iguazu dijeli na gornji i donji tok, među najvećim i najspektakularnijim su vodopadima na svijetu, te uživaju status svjetske baštine.

Iguazu slapovi nalaze se u brazilskom i argentinskom nacionalnom parku, a broje čak 275 slapova u gotovo tri kilometra dužine. Impresivne su veličine, najviši 82 metra, no dio koji doslovno oduzima dah naziva se La garganta del Diablo (Vražje grlo) - polukružnog oblika, velikog pada i predivnog vizualnog i zvučnog efekta. I ovdje obitavaju zaštićene biljne i životinjske vrste pa je ovakav lokalitet pod posebnom zaštitom. Slapovi se na kraju svog burnog puta ulijevaju u rijeku Parana u Argentini.

Potraga za najljepšim čudima prirode počela je 2007, a slapovi Iguazu sada imaju priliku postati jedno od najposjećenijih prirodnih atrakcija na svijetu. Milijuni litara vode raspršeni u bilijune kapljica pokrivaju nebo u visini, a u dubini stvaraju neobične duge.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru