Arhipelag Hiljadu ostrva

24 Jan 2015
1140 pregleda

Arhipelag Hiljadu ostrva čine tačno 1864 ostrva rasuta po reci Sen Loren (Saint Lawrence River) koja izvire iz najsevernijeg ugla jezera Ontario, i prostire se po granici između Kanade i SAD-a.

Arhipelag Hiljadu ostrva

Ostrva su različite veličine, od velikih koja dostižu i preko 100km2, do ostrvaca na kojima je smeštena samo jedna kuća, pa i onih koja nisu naseljena. Kriterijum pri brojanju ostrva je bio jednostavan; površina kopna biti veća od 1m2, tokom cele godine mora biti iznad vode i na njemu mora postojati bar jedno živo stablo.

Najveće ostrvo je Vulf (Wolfe Island), dugo 29, a široko 9 kilometara. Na njemu živi 1,400 stanovnika. Najmanje među ostrvima arhipelaga ima veoma duhovito ime koje ga dobro opisuje - Dovoljno za jednu sobu (Just Room Enough) i na njemu se nalazi samo malena kuća i par klupa od kovanog gvožđa.

Veliki broj ostrva je naseljen, čak i ona na kojima je samo jedna kuća. Njihovi stanovnici se snabdevaju sa kopna pomoću svojih čamaca i trajekta koji redovno saobraća. Većina ostrva danas ima hidroelektrane za svoje potrebe i telefonsku vezu koja je sprovedena podvodnim kablovima.

Dvadesetak ostrva ovog arhipelaga danas čine posebnu zajednicu, Nacionalni park Hiljadu ostrva, najstariji kanadski nacionalni park istočno od Roki planina, koji je od 2002. godine pod zaštitom UNESCO-a kao Rezervat svetske biosfere.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru