Nevreme na Zemlji posmatrano iz svemira

01 Jul 2014
Autor Tea
390 pregleda

Pojava munje je složen proces za koji se još uvek pouzdano ne zna kako nastaje. Dok ih proučavaju, naučnici otkrivaju sve više misterija. Kako izgleda prizor iz svemira kada se prirodne nepogode obruše na Zemlju?

Nevreme na Zemlji posmatrano iz svemira

Analizirajući preko 3800 munja, ruski naučnici Aleksandar Gurevič i Anatolij Karaštin su došli do potvrde da su uzrok groma visokoenergetske naelektrisane čestice iz kosmosa, kojima predhodi radio impuls. Međutim, sama pojava munje je veoma složen proces za čiji nastanak i dolazak na Zemlju, naučnici još uvek nemaju precizne odgovore. Za nastanak munje je potrebna snažna električna energija čiji bi napon morao da bude 150kV/m, što je dakle pet puta manje od napona koji može da nastane u olujnom oblaku.

Britanski naučnici veruju da ovaj prirodni fenomen nastaje sudaranjem ledenih čestica koje uspevaju da u kumulonimbusima stvore potreban električni naboj, kome potom solarni vetrovi naprave neophodan “put” ka Zemlji.

Što više istražuju ovo vidljivo pražnjenje atmosferskog elektriciteta, naučnici dolaze do sve većih misterija.

U novije vreme su otkrivene vrste električnog pražnjenja u atmosferi koje udaraju od vrha oblaka prema gore i za razliku od običnih munja se javljaju veoma visoko iznad olujnih oblaka. Jedna od njih je sprajt, odnosno duh vazduha ili crveni vilenjak. Tokom njenog proučavanja, ova imena joj je po uzoru na likove iz dela “San letnje noći” Vilijama Šekspira, dao doktor Dejv Sentmen sa Univerziteta na Aljasci.

O ovoj neobičnoj atmosferskoj pojavi se ne zna baš mnogo, osim da nastaje pri najjačim olujama koje su praćene grmljavinom, da je obično crvene ili narandžaste boje čiji izgled podseća na meduze i da je čini hladna plazma koja traje samo nekoliko milisekundi pa se retko može videti golim okom.

Munje izazovu oko 24.000 smrtnih slučajeva širom sveta. Naučnici se nadaju da će doći do novih otkrića koja će pomoći metereolozima da na vreme predvide dolazak oluja praćenih munjama i grmljavinom.

Američki astronaut Rid Vajsman je na svom Vine nalogu postavio snimak koji je sačinio sa Međunarodne svemirske stanice, a na kome se vidi kako iz svemira izgleda oluja sa gromovima koja se nedavno dogodila iznad Hjustona u Teksasu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru