Ne znam da li su vam se prošli specijaliteti svideli, ali se nadam da ćete naći nešto za svoj ukus. Nastavljamo…
![Najčudniji svetski specijaliteti 2](/images/1/188/ay118297713a-south-korean-c.jpg)
Sannakji hoe
Korejsko jelo, hoe je reč koja označava presno jelo, a nakji je naziv malog sasvim mladog oktopoda. Oktopod se jede tako sto se živ seče, prelije sa malo susamovog ulja i pospe susamom. Kraci se obično još mrdaju u tanjiru, a i u ustima i ždrelu, što obožavaocima ovog specijaliteta daje posebnu draž. Za neupućene treba znati da pipci mogu da se lepe u ustima i zato je bolje da se dobro žvaće.
Usoljena baltička haringa (Surströmming)
Ovaj Švedski specijalitet je u stvari fermentisana Baltička haringa poznata još po imenu Skandinavska trula riba, koja se prodaje u konzervama. Nemojte se prevariti da otvorite konzervu u kući, jer izlazi takav smrad od koga će vam sigurno pozliti. Prema tome, u obzir dolazi dvorište ili eventualno komšijina na terasa, ako vam se nešto zamerio. Zbog konstantnog fermentisanja koje se nastavlja i u limenkama, one često nabubre pa se otvaraju i u vodi da ne dođe do prskanja nasmrdljivije stvari na svetu što je utvrdila jedna Japanska studija.
Džinovska vodena buba (lethocerus indicus)
Jede se u jugoistočnoj Aziji ali se najviše koristi zbog tečnosti koje proizvodi u posebnim žlezdanim kesicama. Reč je o feromonu kojim mužjak privlači ženke. Tečnost se cedi i prodaje u malim bočicama kao najveća dragocenost sa afrodizijačkim svojstvima. Inače, cele bube naročito omiljene u Tajvanu se jedu pržene.