Dekantiranje vina

10 Aug 2012
Autor queequeg
11204 pregleda

Ko sve danas poseduje dekanter? Siguran sam da ga ne poseduju samo ugostitelji. Svako ko želi najbolje od svog vina treba da poseduje jedan. Pretakanje vina nije samo ritual, već i proces kojim se podiže kvalitet ovog pića.

Dekantiranje vina

U prošlim vremenima je bilo sasvim uobičajeno da vina sadrže talog i da ne bi loše izgledala tokom služenja, bilo je sasvim normalno pretakati (dekantirati) vino u odgovarajuće posude. Potreba za takvim posudama je dovela do razvoja mnogih raznovrsnih i elegantnih dekantera koji su dostupni i danas.

U slučaju serviranja izuzetno starih, arhivskih vina neophodno je izvršiti dekantiranje jer je u toku ležanja u bocama moguće formiranje taloga od bojenih materija, tanina, kristala vinske kiseline i slično. Zbog toga je neophodno odvojiti bistro vino od taloga. Dekantiranje je delikatna operacija gde se vino veoma polako sipa u posudu za dekantiranje vodeći računa da talog ostane na dnu boce. Da bi se talog mogao vizuelno posmatrati, obično se dekantiranje vrši pomoću sveće koja se postavlja u neposrednoj blizini grla boce tako da konobar može da gleda bistrinu vina. Sve dok ide bistro vino dekantiranje se nastavlja. U momentu pojave mutnoće dekantiranje se prekida. U toku procesa vrši se aeracija (“disanje“) vina tako da dolazi do odstranjivanja težih mirisa koji su se stvorili u toku njegovog dužeg ležanja u bocama, i poboljšavanja pozitivnih aroma koje vino poseduje.

Vreme koje vino treba da odstoji u dekanteru varira od nekoliko minuta, koje je potrebno za lagano prozračivanje mladih vina, do čak nekoliko sati za starija arhivska vina. Postoje dekanteri različitih oblika i zapremina. Osim estetskih razloga, određeni oblici dekantera važni su radi boljih organoleptičkih svojstava koja vina postižu u njima. Neki su čak i posebno preporučeni od strane enologa kako bi određena svojstva vina njihovom upotrebom bila maksimalno iskazana.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru