Najčudniji svetski specijaliteti 2

29 Aug 2012
Autor queequeg
1681 pregleda

Ne znam da li su vam se prošli specijaliteti svideli, ali se nadam da ćete naći nešto za svoj ukus. Nastavljamo…

Najčudniji svetski specijaliteti 2

Sannakji hoe

Korejsko jelo, hoe je reč koja označava presno jelo, a nakji je naziv malog sasvim mladog oktopoda. Oktopod se jede tako sto se živ seče, prelije sa malo susamovog ulja i pospe susamom. Kraci se obično još mrdaju u tanjiru, a i u ustima i ždrelu, što obožavaocima ovog specijaliteta daje posebnu draž. Za neupućene treba znati da pipci mogu da se lepe u ustima i zato je bolje da se dobro žvaće.

Usoljena baltička haringa (Surströmming)

Ovaj Švedski specijalitet je u stvari fermentisana Baltička haringa poznata još po imenu Skandinavska trula riba, koja se prodaje u konzervama. Nemojte se prevariti da otvorite konzervu u kući, jer izlazi takav smrad od koga će vam sigurno pozliti. Prema tome, u obzir dolazi dvorište ili eventualno komšijina na terasa, ako vam se nešto zamerio. Zbog konstantnog fermentisanja koje se nastavlja i u limenkama, one često nabubre pa se otvaraju i u vodi da ne dođe do prskanja nasmrdljivije stvari na svetu što je utvrdila jedna Japanska studija.

Džinovska vodena buba (lethocerus indicus)

Jede se u jugoistočnoj Aziji ali se najviše koristi zbog tečnosti koje proizvodi u posebnim žlezdanim kesicama. Reč je o feromonu kojim mužjak privlači ženke. Tečnost se cedi i prodaje u malim bočicama kao najveća dragocenost sa afrodizijačkim svojstvima. Inače, cele bube naročito omiljene u Tajvanu se jedu pržene.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru