Inhalacija hranom topi višak kilograma

14 Sep 2012
Autor V.B.
254 pregleda

Koliko puta vas je u životu probio znoj dok ste gledali kako se kazaljka na vazi za mjerenje kilograma penje, penje i penje a vama se čini kao da će dosegnuti maksimalnu cifru i eksplodirati? I onda, kako to inače biva, čvrsto odlučujete da idete na dijetu. Odmah!

Inhalacija hranom topi višak kilograma

Već u glavi vrtite meni za naredni tjedan:

- doručak: čaša prirodnog iscijeđenog soka, pa nakon toga serija od 30-tak trbušnjaka

- ručak: povrća čisto onoliko da prekrije dno tanjura, i to obavezno samo kuhanog, bez ikakvih kolesterol elemenata. I čim hrana malo „slegne“ opet serija fizičkih aktivnosti.

- večera: tupi pogled u plafon i pitanje: „A da počnem ipak od ponedjeljka?“

Onda tražite očajnički potvrdu od vaših bližnjih da ipak niste debeli, da vama baš i nije neophodna neka drastična dijeta i toliko ste uporni u obmanjivanju i sebe i onih oko vas, da vam trčeći nose najveće čokolade. I onda opet idila…vi sretni, oni sretni - jer ste napokon zašutjeli.

A tako ste revolucionarno i samouvjereno započeli svojih prvih 5 sati dijete.

U današnje vrijeme gojaznost se smatra itekakvim problemom, da se čak svrstava pod bolest. Osim što je štetna po zdravlje onih koji nose višak kilograma, ujedno je štetna i po zdravlje planeta, odnosno utječe na klimu i okoliš. Kako? Smatra se da teži narodi troše veće količine resursa, potiču veću sječu šuma i uzrokuju veće emisije stakleničkih plinova koji pokreću globalno zagrijavanje.

Zaista ozbiljan problem, ali kako ga riješiti na najbezbolniji način? Mnogi od nas bi najsretniji bili kada bi nakon prospavane noći bili 20-tak kila lakši. No, za sada to je još uvijek naprosto nemoguće, što ne znači da nas u skoroj budućnosti ne čeka neka invazivna metoda.

Pokraj svih UN, instant, ovakvih i onakvih dijeta, tabletica, čajeva…Ameri su, vođeni primjerom zamjenske E-cigarete, osmislili inhalator koji omogućava ljudima da doslovno udišu slatkiše kao što su mafini ili voćne tortice i to s nula kalorija, što tvrtka Vaportrim posebno naglašava, nazivajući svoj proizvod "prvim desertom bez kalorija". Uz zapakirani inhalator priložena je čitava stranica „znanstvenih dokaza“ koja bi trebala uvjeriti ljude u vjerodostojnost proizvoda. Na internetskoj stranici tvrtke objavljeno je i istraživanje čiji je zaključak da čak 75 posto onoga što okusimo procjenjujemo na osnovi mirisa, tako da bi, kad bi udahnuli finu paru, mozak primio poruke od receptora za okus i miris, te otpustio hormone koji tijelu govore da je sito. Prema tome, osjećaj sitosti dolazi prvo iz nosa, a tek onda iz želuca, pa bi se konzumacijom ovog inhalatora osjećali potpuno sito.

Vođen istom idejom francuski znanstvenik i sveučilišni profesor s Harvarda David Edwards izumio je takozvani Le Whaf. Naime, riječ je o tome da se sastojci prokuhavaju u tekućini, iscijede i onda se pretoče u veliku francusku posudu, sličnu staklenom kotlu. Naprava funkcionira tako da se za početak pritisne prekidač za njeno pokretanje nakon čega će se vrlo brzo početi oslobađati sitne kapljice u obliku pare u staklenoj zdjeli koje mogu izaći kroz procjep. Napravu pokreću posebni kristali koji vibriraju dok je sprava uključena i tako stvaraju ultrazvučne valove. Valovi proizvode niski i visoki tlak koji tekućinu pretvara u sitne mjehuriće i naposljetku minijaturne kapljice, odnosno paru. Također se može koristiti i za konzumiranje alkoholnih pića poput viskija. Potrebno je samo uliti tekućinu u mali spremnik u podnožju.

Ovaj su trend naveliko prihvatili i Europljani koji smatraju da inhaliranjem tako obogaćene pare mogu utažiti svoju glad bez da moraju jesti i brojati koliko kalorija unose u organizam. Međutim, i tu postoji kvaka. Da biste udisali hranu i bili u trendu, prethodno morate kupiti posebnu napravljenu verziju u tekućem stanju pojedine hrane koja se može nabaviti kod (zamislite čuda) doktora Edwardsa.

Veoma dosjetljivo. Očajnoj i povodljivoj masi prodavati maglu uistinu ne predstavlja nikakav problem, a jedino što se u čitavoj priči „topi“ su novčanice. Za kilograme ipak čašu i slamčicu treba zamijeniti dobra fizička aktivnost. No, dok budete razmišljali kojega dana započeti, pogledajte konzumaciju hranjivih para.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru