Najčudniji svetski specijaliteti 1

Autor Gastronomski biseri

Probaću da vam u nekoliko nastavaka predstavim neobične gastronomske specijalitete koje sa zadovoljstvom jedu u nekim delovima sveta. Izbor  tih namirnica je neiscrpan. Da li će se vama svideti? Videćemo...

 

Balut

Pačje jaje sa embrionom u poodmaklom stadijumu (formiranom glavom, perjem, kljunom, nožicama) jede se kuvano, kao predjelo. Prvo se napravi rupica i isisa tečnost za koju kažu da je izuzetno neprijatnog mirisa, a onda se oljušti i jede ceo fetus. Kažu da je izuzetan afrodizijak. Ne bih želeo da probam, ali na Filipinima, Laosu i Kambodži  je nacionalni specijalitet. Jede se uz dodatak sirćeta, belog luka i papričica.

Sago crvi

Ovi krupni mesnati crvi žive u pulpi sago palme pa im otuda i ime. Kažu da im je ukus kao slanina ili prženo meso. Mogu se jesti živi ili prženi, kako vam se više svidja. Palma raste u jugoistocnoj Aziji, ali je ima i u Saudijskoj Arabiji i u Egiptu.

 

Cibetkina kafa

Ovu kafu bih možda i probao. Dobija se uz pomoć azijske živuljke po imenu cibet ili cibetka. Cibetka mnogo voli da jede sveže bobice sa zrnima kafe. Sočna bobica joj odgovara, ali zrna kafe prolaze kroz njen sistem za varenje tek malo dodirnuta nekim enzimima. Zrna kafe se potom izbacuju u vidu izmeta. Tako prerađena kafa se pere i suši na suncu, a potom blago prži do boje cimeta. Nema  gorčinu i prijatnog je ukusa. Zbog skupe procedure nastanka cibetkina kafa je najskuplja kafa na svetu koja košta, u zavisnosti od zemlje, od 200-1200 dolara po kilogramu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
mikolas, 27.08.2012.
Veoma zanimljivo
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Život je neshvatljivo čudo, jer se neprestano troši i osipa, a ipak traje i stoji čvrsto.

Ivo Andrić

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |