Ne znam da li su vam se prošli specijaliteti svideli, ali se nadam da ćete naći nešto za svoj ukus. Nastavljamo…
Sannakji hoe
Korejsko jelo, hoe je reč koja označava presno jelo, a nakji je naziv malog sasvim mladog oktopoda. Oktopod se jede tako sto se živ seče, prelije sa malo susamovog ulja i pospe susamom. Kraci se obično još mrdaju u tanjiru, a i u ustima i ždrelu, što obožavaocima ovog specijaliteta daje posebnu draž. Za neupućene treba znati da pipci mogu da se lepe u ustima i zato je bolje da se dobro žvaće.
Usoljena baltička haringa (Surströmming)
Ovaj Švedski specijalitet je u stvari fermentisana Baltička haringa poznata još po imenu Skandinavska trula riba, koja se prodaje u konzervama. Nemojte se prevariti da otvorite konzervu u kući, jer izlazi takav smrad od koga će vam sigurno pozliti. Prema tome, u obzir dolazi dvorište ili eventualno komšijina na terasa, ako vam se nešto zamerio. Zbog konstantnog fermentisanja koje se nastavlja i u limenkama, one često nabubre pa se otvaraju i u vodi da ne dođe do prskanja nasmrdljivije stvari na svetu što je utvrdila jedna Japanska studija.
Džinovska vodena buba (lethocerus indicus)
Jede se u jugoistočnoj Aziji ali se najviše koristi zbog tečnosti koje proizvodi u posebnim žlezdanim kesicama. Reč je o feromonu kojim mužjak privlači ženke. Tečnost se cedi i prodaje u malim bočicama kao najveća dragocenost sa afrodizijačkim svojstvima. Inače, cele bube naročito omiljene u Tajvanu se jedu pržene.