Najčudniji svetski specijaliteti 3

05 Sep 2012
Autor queequeg
3184 pregleda

Nakon naših specijaliteta 1 i specijaliteta 2, za one sa jakim želucem nastavljamo priču o ekscentričnim specijalitetima svetske kuhinje.

Najčudniji svetski specijaliteti 3

Crvi iz bambusa

Praksa jedenja insekata je rasprostranjena širom sveta. Oko 2000 vrsta insekata mogu da se jedu, a crvi iz stabljika bambusa najčešće se pronalaze u šumama Laosa, Kine i Tajlanda. Na Tajlandskim pijacama prodaju se već pečeni zajedno sa skakavcima, cvrčcima, buba-švabama, škorpijama, paucima i ostalim insektima i jedu se kao kod nas semenke na utakmicama.

Skakavci, crvi, sport za zube! Crvi iz bambusa su najskuplji i kažu najukusniji.

Testisi bika

Testisi goveda pa i svinja jedu se i kod nas, a na zapadu Amerike jela od testisa bika zovu se „ostrige prerije” zbog sličnog ukusa, i zbog sličnog afrodizijačkog svojstva po kojem su ostrige poznate. Izvađeni organi se oljušte, tanko iseku i prže u ulju. Odlično idu uz pivo.

Pored bikovih, na vrelom ulju često završe i testisi noja i ovna, a kod onih sa skromnijim budžetom i domaćeg pevca.

Casu marzu

Na Italijanskom dijalektu sa Sardinije ovo znači „truli sir” ili „crvljivi sir”. Reč je o ovčijem kačkavalju kome se prethodno iseče poklopac i sir izloži dejstvu nekih vrsta muva koje u njih polažu jaja. Larve zatim jedu sir i smanjuju mu masnoću, a ostavljaju i malo tečnosti - takozvane suze. Sir se seče na tanke kriške i jede sa hlebom. Providni beličasti crvići manji od jednog centimetra imaju običaj da skaču do 15 cm uvis, a sir se jede tako što ste prinuđeni da držite ruku iznad sendviča da vas ne bi udarali u lice. Za one kojima to smeta, sir i hleb se stavljaju u kesu pa kako nestaje vazduha crvi iskaču iz sira kao kokice i dave se. Onda specijalitet možete gustirati na miru. Prijatno.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru