Najčudniji svetski specijaliteti 1

26 Aug 2012
Autor queequeg
1469 pregleda

Probaću da vam u nekoliko nastavaka predstavim neobične gastronomske specijalitete koje sa zadovoljstvom jedu u nekim delovima sveta. Izbor tih namirnica je neiscrpan. Da li će se vama svideti? Videćemo...

Najčudniji svetski specijaliteti 1

Balut

Pačje jaje sa embrionom u poodmaklom stadijumu (formiranom glavom, perjem, kljunom, nožicama) jede se kuvano, kao predjelo. Prvo se napravi rupica i isisa tečnost za koju kažu da je izuzetno neprijatnog mirisa, a onda se oljušti i jede ceo fetus. Kažu da je izuzetan afrodizijak. Ne bih želeo da probam, ali na Filipinima, Laosu i Kambodži je nacionalni specijalitet. Jede se uz dodatak sirćeta, belog luka i papričica.

Sago crvi

Ovi krupni mesnati crvi žive u pulpi sago palme pa im otuda i ime. Kažu da im je ukus kao slanina ili prženo meso. Mogu se jesti živi ili prženi, kako vam se više svidja. Palma raste u jugoistocnoj Aziji, ali je ima i u Saudijskoj Arabiji i u Egiptu.

Cibetkina kafa

Ovu kafu bih možda i probao. Dobija se uz pomoć azijske živuljke po imenu cibet ili cibetka. Cibetka mnogo voli da jede sveže bobice sa zrnima kafe. Sočna bobica joj odgovara, ali zrna kafe prolaze kroz njen sistem za varenje tek malo dodirnuta nekim enzimima. Zrna kafe se potom izbacuju u vidu izmeta. Tako prerađena kafa se pere i suši na suncu, a potom blago prži do boje cimeta. Nema gorčinu i prijatnog je ukusa. Zbog skupe procedure nastanka cibetkina kafa je najskuplja kafa na svetu koja košta, u zavisnosti od zemlje, od 200-1200 dolara po kilogramu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
mikolas, 27 Aug 2012

Veoma zanimljivo

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru