Putujte pametno

16 Jan 2014
527 pregleda

Verovatno ne postoji nijedan narod na svetu koji je u dužoj i ozbiljnijoj ekonomskoj krzi od Srba, a koji se ne odriče luksuza karakterističnog samo za finansijski povlašćenu svetsku klasu - letnjih putovanja.

Putujte pametno

Još jedan paradoks predstavlja činjenica da u svim našim turističkim agencijama prvo „planu“ najegzotičniji i najskuplji aranžmani. Oni veštiji, iako sa skromnijim budžetom, koristeći blagodeti modernih informacionih tehnologija uspevaju da pronađu zanimljive, a finansijski pristupačne destinacije. Za sve koji ovog leta planiraju da pobegnu od srpskog Turska-Grčka-Egipat bermudskog trougla, nudimo malo tema za razmišljanje.

Salvador da Bahia, Brazil

Ako vam se standardni letnji meseci ne uklapaju u kalendar letovanja, već sa ranim prolećem možete planirati sjajan odmor na ovom malom poluostrvu koje odvaja zaliv Svih Svetih od Atlantika. Na desetak kilometara od Salvadora, nalazi se ostrvo Itaparika koje turisti najčešće biraju za svoju destinaciju, ali i u samom Salvadoru možete naći brojne hotele i hostele koji nude pristojnu uslugu po povoljnim cenama. Na samo nekoliko minuta hoda od plaže Porto da Barra, jedan od brojnih u gradu, hostel Albergue do Porto nudi prenoćište sa doručkom i ostalim pogodnostima (bazen, wi-fi) za 30€ u dvokrevetnim sobama. Mladi koji putuju sa većim društvom proći će još povoljnije, smeštaj u hostel delu košta samo 10€ dnevno. Već od marta, toplo more i dnevna temperatura od oko 30°C predstavljaju pravi mamac za Evropljane. Salvador je grad bogate istorije i ovo neće biti jedno od putovanja koje se svodi na plaža-hotel režim. U Bahiji se sudaraju afrička i brazilska kultura, umetnost, muzika i arhitektura, a samo jezgro starog grada je pod zaštitom UNESKO-a. Iz mnogo razloga „Crni Rim“, kako često nazivaju Salvador, predstavlja destinaciju koju ne treba zaobići.

Kampanija, Kalabrija, Polignano a Mare i Puglia, Južna Italija

Kad čujemo „Južna Italija“, u glavi se zavrti od asocijacije na cene letovanja u čuvenim turističkim centrima tog regiona, Kapriju ili Amalfiju. Popularan naziv za jug ove zemlje zajedno sa Sicilijom i Sardinijom, Italia Meridionale, u XVIII veku kada je nastao, opisivao je region u kojem su carovali siromaštvo, nered i kriminal. Danas je oaza egzotike u srcu moderne Evope, region koji karakterišu poseban šarm i duh zanimljivog istorijskog i kulturološkog nasleđa. Ukoliko mudro zaobiđete izvikana mondenska letovališta, u malim hotelima duž obale zaraslim u stabla lijandera, poput B&B Santo Stefano, naći ćete prenoćišta sa doručkom, ili čak polupansionske usluge po ceni od 40-50€. Ukoliko ne insistirate na hotelskom smeštaju, apartmani u privatnim vilama su još povoljniji, a pošto se radi o destinaciji koja nam je relativno blizu i troškovi prevoza se lako uklapaju u budžet.

Ekvador i Peru, Južna Amerika

Iako se zbog velike udaljenosti ove destinacije teško uklapaju u našu priču o malom budžetu i velikim ambicijama, ne možemo ih izostaviti. Drevne ruševine Inka iz XV veka, Machu Picchu, postojbine nekih od najređih svetskih ptica i čuvenih kornjača sa Galapagosa su samo neke od znamenitosti koje ćete tamo naći. Ekvador i Peru su mesta gde je Zemlja predivno izborana zanimljivim reljefima i okićena kišnim šumama. U ovim zemljama more je toplo, a ljudi srdačni, veseli i gostoljubivi. U skromnijim hostelima, cene prenoćišta su oko 10€, a čak i u boljim hotelima možete naći dvokrevetne sobe po cenama 20-30€. Standard je sličan našem, pa se i pored velikog troška za avio prevoz, koji iznosi zastrašujućih 1500€ za povratnu kartu, tamo nećete osećati kao siromašni rođak. Gotovo sve što vidite u lokalnim prodavnicama, restoranima i ustanovama kulture i umetnosti, biće vam dostupno i pristupačno.

Albufeira, Portugal

Smeštena na samom Atlanskom okeanu, ovo nekada ribarsko selo, danas je jedno od najlepših mesta za odmor u Portugalu. Većina plaža u ovom regionu je dobila plavu zastavu EU za čistoću i bezbednost, što ih čini idealnim mestom za porodična letovanja. U samom gradiću nalaze se i dve zanimljive galerije, jedna sa kineskim porcelanom iz doba dinastije Ming iz XV i XVII veka, a druga sa stalnom umetničkom postavkom. Od zabavnih sadržaja, ništa ne manjka. Možete posetiti delfinarijum, ići na safari ekskurzije džipovima, uživati u jedrenju, skijanju na vodi i ronjenju ili posetiti čuvene pećine i podvodne špilje Grutas do Xorino. Za 220€ po osobi, hotel Aparthotel Monica Isabel Beach Club nudi all inclusive aranžman za one koji ne vole da brinu o pratećim troškovima tokom letovanja.

Esaouria, Maroko

U našim turističkim pohodima na Afriku, omeli su nas ozbiljni nemiri u Tunisu i Egiptu. To je razlog više da krenemo ka zapadu, do Maroka. U filmu „Kazablanka“ kažu: „Ako želite avanturu, ovde ćete je naći“. Iako Kazablanku, Marakeš i Fes svakako treba videti, oni koji vole odmor pored mora uputiće se u Esaouriu, malu luku i ribarski gradić na samom zapadu Maroka. Kao i mnogi gradovi ovde, Esaouria izgleda kao da je cela isklesana u litici, a za razliku od velikih gradova Maroka u njoj je život mnogo mirniji. Ipak, zabavno je na svakom koraku. Celodnevna živost na medini, lokalnoj pijaci, na kojoj možete naći zanimljive rukotvorine i čuveni crni sapun probudiće vas iz lenčarenja na plaži. Ukoliko dođete u junu, možete prisustvovati čuvenom Gnawa Svetskom muzičkom festivalu na kojem nastupaju potomci afričkih robova koji čuvaju kulturu svojih predaka. Cene u ovom letovalištu spadaju u vrstu „za svačiji džep“. Moguće je naći pristojan hotelski smeštaj i za manje od 30€, ali postoje i hoteli za one sa komotnijim bankovnim računima.

Kao pomoć u potrazi za povoljnim uslovima na željenim destinacijama predlažemo neke od internet pretraživača hotela. Tamo ćete naći opsežne i detaljne informacije o velikom broju hotela na poznatim i aktuelnim turističkim lokacijama, ali i na onima koje su dobro čuvana tajna svetskih putnika.

I kad su putovanja u pitanju, važi ona stara narodna - „bolje je znati nego imati“. Malo pametne pretrage i puno razmene utisaka sa ljudima koji vole da putuju, obezbediće vam letovanje iz snova pre nego pun novčanik.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru